Rreth 30% e të rriturve pësojnë pagjumësi, dhe një studim i ri nga studiuesit në Kolegjin e Mjekëve dhe Kirurgëve në Universitetin Columbia Vagelos sugjeron që dieta mund të jetë pjesërisht për t’u fajësuar.
Studimi zbuloi se gratë pas menopauzës që konsumuan një dietë të lartë me karbohidrate të rafinuara – sheqerna të shtuar veçanërisht – kishin më shumë të ngjarë të zhvillonin pagjumësi.
Gratë, dieta e të cilave përfshinin sasi më të larta të perimeve, fibrave dhe frutave të tërë (jo lëng) kishin më pak të ngjarë të krijonin probleme me pagjumësinë.
“Pagjumësia shpesh trajtohet me terapi njohëse të sjelljes ose medikamente, por këto mund të jenë të shtrenjta ose të sjellin efekte anësore”, thotë autori i vjetër i studimit James Gangwisch, PhD, asistent profesor në Kolegjin e Fizikantëve dhe Kirurgëve në Universitetin Columbia Vagelos.
“Duke identifikuar faktorë të tjerë që çojnë në pagjumësi, mund të gjejmë ndërhyrje të drejtpërdrejta dhe me kosto të ulët me më pak efekte anësore të mundshme.”
Gjetjet u botuan 11 dhjetor në internet në The American Journal of Clinical Nutrition.
Lidhja midis dietës dhe gjumit është një zonë kërkimore në zhvillim
Studimet e mëparshme kanë eksploruar një lidhje të mundshme midis karbohidrateve të rafinuara dhe pagjumësisë, por rezultatet kanë qenë jo konsistente. Dhe për shkak se studimet nuk ndoqën individët me kalimin e kohës, nuk është e qartë nëse një dietë e lartë me karbohidrate të rafinuara shkaktoi fillimin e pagjumësisë, ose nëse pagjumësia shkaktoi që individët të hanin më shumë ëmbëlsira.
Një mënyrë për të përcaktuar nëse marrja e karbohidrateve po shkakton probleme në gjumë është të kërkoni shfaqjen e pagjumësisë tek njerëzit me dieta të ndryshme.
Në studimin aktual, Gangwisch dhe ekipi i tij mblodhën të dhëna nga më shumë se 50,000 pjesëmarrës në Nismën për Shëndetin e Grave që kishin përfunduar ditarët e ushqimit. Studiuesit panë nëse gratë me indeks të lartë glicemik dietik kishin më shumë të ngjarë të zhvillonin pagjumësi.
Të gjitha karbohidratet nuk krijohen në mënyrë të barabarte.
Lloje të ndryshme dhe sasi të karbohidrateve rrisin nivelin e sheqerit në gjak në shkallë të ndryshme. Karbohidratet shumë të rafinuara – të tilla si sheqerna të shtuar, bukë të bardhë, oriz të bardhë dhe sode – kanë një indeks glicemik më të lartë dhe shkaktojnë një rritje më të shpejtë të sheqerit në gjak.
“Kur sheqeri në gjak ngrihet shpejt, trupi reagon duke lëshuar insulinë, dhe rënia që rezulton në sheqerin në gjak mund të çojë në lëshimin e hormoneve si adrenalina dhe kortizoli, të cilat mund të ndërhyjnë në gjumë”, thotë Gangwisch.
Ata zbuluan se sa më i lartë është indeksi i glicemisë dietike – veçanërisht kur merren nga konsumi i sheqernave të shtuara dhe kokrrave të përpunuara – aq më i madh është rreziku i zhvillimit të pagjumësisë. Ata zbuluan gjithashtu se gratë që konsumonin më shumë perime dhe fruta të tëra (jo lëngje) kishin më pak të ngjarë të zhvillonin pagjumësi.
“Frutat e plota përmbajnë sheqer, por fibrat në to ngadalësojnë shkallën e përthithjes për të ndihmuar në parandalimin e pikave të sheqerit në gjak”, thotë Gangwisch. “Kjo sugjeron që fajtori dietik që nxiste pagjumësinë e grave ishin ushqimet shumë të përpunuara që përmbajnë sasi më të mëdha të sheqernave të rafinuara që nuk gjenden natyrshëm në ushqim.”
Meqenëse shumica e njerëzve, jo vetëm gratë pas menopauzës, pësojnë një rritje të shpejtë të sheqerit në gjak pas ngrënies së karbohidrateve të rafinuara, autorët dyshojnë se këto gjetje gjithashtu mund të qëndrojnë të vërteta në një popullsi më të gjerë.
“Bazuar në gjetjet tona, do të na duheshin prova klinike të rastizuara për të përcaktuar nëse një ndërhyrje diete, e përqendruar në rritjen e konsumit të ushqimeve të tëra dhe karbohidrateve komplekse, mund të përdoret për të parandaluar dhe trajtuar pagjumësinë”, thotë Gangwisch.