MENU
klinika

31 janar

Më në fund Brexit do të ndodhë vërtet!

24.01.2020 - 16:12

Brexit, më në fund, po ndodh zyrtarisht, vërtetë këtë herë.

Mbretëria e Bashkuar ka miratuar legjislacionin për të bërë marrëveshjen aktuale të Brexit me ligjin zyrtar të Bashkimit Evropian në Mbretërinë e Bashkuar, duke i hapur rrugën daljes së vendit nga BE në 31 janar.

Dhoma e ulët, dikur burimi i dramës së pafundme të Brexit, në heshtje dhe shpejt miratoi projektligjin më 9 janar. Shtëpia e Lordëve, miratoi legjislacionin këtë javë me disa ndryshime.

Por Dhoma e Komunave rrëzoi ndryshimet të mërkurën, dhe Dhoma e Lordëve u kundërshtua dhe ra dakord për të pranuar legjislacionin pa ndryshime.

Me Parlamentin që u pajtua, legjislacioni mori pëlqimin mbretëror të enjten, duke lejuar Mbretëreshën të jepte miratimin zyrtar për largimin e Britanisë.

Fitorja zgjedhore e kryeministrit Boris Johnson në dhjetor, e cila i dha atij një shumicë prej 80 vendesh në Dhomën e Komunave, e shndërroi momentin historik të Brexit në diçka më të thellë, pasi ligjvënësit e opozitës mund të bënin pak rezistencë ndaj planeve të qeverisë.

Mbretëria e Bashkuar përgatitet të përfundojë anëtarësimin e saj në BE dhe të hartojë një version të ri të marrëdhënieve të tij.

Parlamenti Evropian duhet të aprovojë marrëveshjen e Brexit në 29 janar, por kjo është kryesisht një formalitet.

Që do të thotë se Mbretëria e Bashkuar dhe BE do të përfundojnë martesën e tyre 40-vjeçare deri në fund të këtij muaji.

Mbretëria e Bashkuar dhe BE do të hyjnë në një periudhë 11-mujore të tranzicionit, gjatë së cilës Mbretëria e Bashkuar do të vazhdojë të ndjekë shumicën e rregullave të BE-së.

Bisedimet do të fillojnë me seriozitet në fund të shkurtit ose fillim të marsit. U deshën rreth tre vjet vetëm për të arritur në këtë pikë. Kjo fazë tjetër ka të ngjarë të jetë edhe më e ashpër.

Por kjo është ajo që dëshiron Johnsoni.

Marrëveshja e Brexit lejon mundësinë e një zgjatjeje në këtë periudhë deri në fund të vitit 2022.

Në realitet, BE është mjaft e lodhur nga Brexit; por kjo është diçka që Mbretëria e Bashkuar i bëri BE-së, jo anasjelltas.

Por udhëheqësit në BE ka të ngjarë të jenë të vendosur në një çështje kryesore: duke u siguruar që nëse Mbretëria e Bashkuar dëshiron të ruajë hyrjen në tregun e BE-së, ajo nuk mund të devijojë shumë nga rregulloret e BE-së.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Problemet e organizatës

20 sfidat e BE-së për vitin 2020!