MENU
klinika

Leku 'godet' inflacionin

OKB pesimiste për ekonominë shqiptare në 2020

18.01.2020 - 11:18

Organizata e Kombeve të Bashkuara ka publikuar perspektivën dhe situatën ekonomike botërore.

Për Shqipërinë, OKB projekton një rritje ekonomike në 3%, qartësisht nën projeksionet e Bankës Botërore për 2020-ën, të publikuara një javë më parë.

Madje, sipas Organizatës së Kombeve të Bashkuara, rritja ekonomike do të jetë e njëjtë edhe për vitin e ardhshëm në vendin tonë, sërish larg projeksioneve të Bankës Botërore.

Pavarësisht pesimizmit më të madh, projeksionet e OKB për këtë vit flasin për një rritje më të madhe ekonomike se viti paraardhës, që vlerësohet në 2.6% rritje. Organizata projekton edhe një rimëkëmbje mjaft të lehtë të inflacionit, në vetëm 1.8%, nga 1.5% që vlerësohet viti 2019.

Vetëm pak ditë më parë, Instituti i Statistikave raportonte një normë inflacioni në vetëm 1.1% gjatë Dhjetorit, çka sinjalizon një ngadalësim të konsumit dhe ekonomisë së vendit për rrjedhojë.

Edhe në 2021-shin, inflacioni projektohet të rimëkëmbet me ritme mjaft të lehta, në vetëm 2%, nga 3% që është objektivi i Bankës së Shqipërisë.

Në raport thuhet se është forcimi i Lekut që ka bërë që inflacioni të mbetet nën kufirin e poshtëm të objektivit të Bankës së Shqipërisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Albert Çaçi

Pasojat e globalizmit