MENU
klinika

Qyteti "klas"

Për çfarë njihet Dubai?

18.01.2020 - 05:00

Dubai është i njohur për blerjet luksoze, arkitekturën moderne dhe një skenë të gjallë të natës.

Burj Khalifa, me 830m ndërtesën më të lartë në botë, mbizotëron në horizontin e mbushur me qiellgërvishtëse.
Pasuritë e patundshme dhe turizmi drejtojnë ekonominë dhe duket se ka një zhvillim të pafund të projekteve novatore dhe mbizotëruese.

-Disa thonë se qyteti ishte shtëpia e pothuajse 25% të vinçave të botës! Por, kjo mund të jetë pak e një legjende urbane pasi burimet e tjera deklarojnë vetëm 2 ose 3%. Sidoqoftë, numri i vinçave në Dubai ishte dhe është ende, i çmendur, dhe qyteti vazhdon të zhvillohet.

-Ishujt Palm Artificialë të Dubait përdorin mjaftueshëm rërë për të mbushur ndërtesat e shtetit 2.5 të Empire
Ndërtimi i Ishujve Palmë të Dubait kërkonte 94 milion metra kub rërë. Ndërtimi i Empire State është vetëm 37 milion metra kub.

Në fakt, sasia e shkëmbit dhe rërës e përdorur këtu mund të formojë një mur me gjerësi 2 metra (6.5 metra) që do të rrethonte globin tre herë!

-Forca e Policisë në Dubai shpenzon më shumë për secilën nga super makinat e tyre sesa kushton për të dërguar një fëmijë në kolegj në SHBA

Një fakt interesant në lidhje me Dubai: Forcat e policisë së Dubait përdor supermakina për të bërë përshtypje turistëve dhe për të treguar sesa “klas” është qyteti.

Kjo përfshin makina të tilla si Ferrari FF (500,000 dollarë amerikanë), Lamborghini Aventador (397,000 dollarë amerikanë) dhe një Aston Martin One-77 (1.79 milion dollarë amerikanë).

Në krahasim, ndjekja e Universitetit të Nju Jorkut, kolegji më i shtrenjtë në SH.B.A., kushton rreth 248,000 dollarë për katër vjet!

-Rreth 85 përqind e popullsisë së Dubait është e huaj.

Vlerësohet se rreth 15% e popullsisë së Dubait janë Emiratis, ndërsa 85 përqind e tjerë janë mërgimtarë.

Shumica e punëtorëve që ndërtojnë qindra rrokaqiejt e Dubait kanë emigruar në Emiratet e Bashkuara Arabe nga India, Pakistani dhe Bangladeshi. Si rezultat, ata tani përbëjnë mbi 50% të popullsisë së qytetit.

Ndarja e klasës është e madhe, me shumë nga punëtorët emigrantë që jetojnë dhe punojnë në kushte të tmerrshme ndërsa Emiratët kanë qiratë e tyre, arsimin dhe faturat mjekësore të paguara për dhe të huajt e klasës së lartë fitojnë paga jashtëzakonisht tërheqëse.nbsp;