MENU
klinika

Historia e Kevinit

”Peshkoja shpesh, derisa zbulova sëmundjen në mushkëri…”

05.01.2020 - 20:52

Dhimbje në kraharor, ethe të lartë, kollë dhe lodhje ekstreme e konsumuan papritmas Kevinin, i cili përjetoi një krize të konfuzionit dhe emocioneve ndërsa përpiqej të mjekohej për sëmundjen e tij misterioze.

“Ishte përkeqësues në fazat e hershme. Mbaj mend që nuk mund të ngjitja shkallët në zyrën time. Është e qartë, ajo gjendje pati një ndikim të madh në jetën time, “tha ai.

Kevin përdori një shërbim telemjekësor për të biseduar me video me një mjek, i cili e diagnostikoi atë me pneumoni dhe përshkruante një antibiotik të zakonshëm për infeksione bakteriale. Por nuk po bëhej më mirë pas disa ditësh, kështu që shkoi për të takuar mjekun e  familjes, i cili përshkroi një antibiotik tjetër. Akoma, ethet e tij vazhduan. Ai shkoi te një pulmonolog – një specialist i mushkërive – për një mendim tjetër. Imazhet e mushkërive treguan një masë të madhe duke pushtuar pothuajse një të tretën e mushkërisë së majtë. Doktori mendoi se mund të ishte kancer në mushkëri, i cili ishte një lajm i tmerrshëm. Sidoqoftë, Kevin nuk ishte i bindur. “Unë gjithmonë kisha dyshim se shansi  për të pasur kancer në mushkëri ishte një probabilitet i ulët,” tha ai.

Gati një muaj pasi filluan simptomat e tij, një biopsi në mushkëri tregoi se, për fat të mirë, Kevin nuk kishte kancer të mushkërive. Ai kishte blastomikozë, një infeksion i shkaktuar nga një kërpudhat në mjedis të lagësht.

Të mos kesh kancer në mushkëri ,ishte një lehtësim i madh për të gjithë familjen … por blastomikoza është gjithashtu një gjendje mjaft e frikshme,” tha ai.

Në përgjithësi, blastomikoza është e rrallë, dhe mund të mjekohet me ilaçe antifungale. Fatmirësisht, Kevin filloi të ndjehej më mirë menjëherë. “Pasi fillova mjekimin, efektet e përgjithshme ishin pothuajse të menjëhershme. Ethet u ulën, kollitja po ngadalësohej dhe pas disa rrezeve X,  mund të shihej  qartë që mushkëritë po përmirësoheshin, “tha ai.

Disa muaj para se të sëmurej , Kevin kaloi kohë duke peshkuar në një zonë ku jetojnë kërpudhat që shkaktojnë blastomikozë . Megjithëse mjeku tha që është e vështirë të dihet me siguri nëse ky mund të ketë qenë vendi ku Kevin ishte i ekspozuar.

Edhe me një sfond në fushën e mjekësisë, Kevin u përpoq të gjente informacione rreth blastomikozës dhe e kishte të vështirë nganjëherë të lundronte në sistemin e kujdesit shëndetësor. “Unë sigurisht nuk dija për këtë para se të sëmuresha. Edhe pse unë jam i trajnuar mjekësisht, ishte sfiduese të gjesh informacion të qartë për këtë sëmundje, “tha ai. Përvoja tregon nevojën për një vetëdije më të madhe në lidhje me këtë sëmundje poshtëruese por të shërueshme.

Gjashtë muaj më vonë, Kevin e kishte marrë veten plotësisht dhe ishte rikthyer në rutinën e tij të përditshme, duke përfshirë pasionin e tij shumë të humbur për pingpongun. Ai mbetet pozitiv në lidhje me përvojën e tij dhe falënderues që infeksioni  ishte lehtësisht i trajtueshëm, duke e ditur që diagnoza mund të ishte shumë më e keqe. “Unë jam mirënjohës që ka një trajtim të mire  për këtë sëmundje për këdo që e merr atë. Sapo të merrni diagnozën e duhur, trajtimi është shumë efektiv, “tha ai.