MENU
klinika

Historia e Bonës

“Anashkalova simptomat e zemrës derisa ishte vonë”

08.02.2020 - 14:01

Kur Bona nuk bën biçikletë, shëtitje ose not, mund ta gjesh në kopshtin e perimeve që rriten në oborrin e shtëpisë së saj.

“Unë përfitoj nga çdo metër i vogël katror,” tha ajo. “Perimet janë ushqimet e mia të mëngjesit”.

Por ndërsa e shijonte këtë mënyrë jetese mjaft të shëndetshme, ajo gjithashtu kishte një ves: Ajo pi duhan pikërisht shtatë cigare çdo ditë. Edhe pse ajo kuptoi se pirja e duhanit mund të shkaktonte sëmundje të zemrës, nuk dukej se do të ndikonte në shëndetin e saj. Deri sa ndodhi. Katër vjet më parë, Bona dhe burri i saj, Stefani, dolën për një shëtitje me biçikletë . Ata kishin ecur vetëm disa metra kur ajo duhej të ndalonte dhe të merrte frymë . Zemra e saj po rrihte keq dhe nuk ndihej mirë.

Duke e sfiduar atë deri në pasivitetin e dimrit, çifti shtyu shëtitjen  e tyre. Simptoma të tjera pasuan. Në festën e Ditës së Nënës jo shumë kohë më vonë, Bona përjetoi marramendje kaq të fortë “u ndje sikur kishte një tërmet”, tha ajo. Duke mos dashur ta prishte ditën, ajo e mbajti veten . Rreth një muaj më vonë, 55-vjeçarja filloi të ndjejë një ndjesi të vazhdueshme të djegies në gjoks. Pas gati një jave, u zgjuan në dhimbje ekstreme.

“Ndihej sikur acidi po digjej nga brenda jashtë,” tha ajo. “Ne duhet të kishim thirrur urgjencën.” Në vend të kësaj, Stefani e ci vet në spital. Një elektrokardiogram zbuloi se ajo kishte një sulm në zemër të shkaktuar nga një bllokim prej 95% në arterien koronare të djathtë. Kardiologu Dr Michael Kosloë futi dy stenta për të hapur bllokimin, dhe ajo ndjeu lehtësim të menjëhershëm.

“Për sa kohë që ajo bën ndryshimet e nevojshme të jetesës, ajo mund të pres që të jetojë një jetë normale nga këtu e tutje,” tha Koslow. Kjo përfshinte ndërprerjen e duhanit.

“Cigaret do t’ju vrasin në kaq shumë mënyra, dhe unë dua të jetoj,” tha ajo.

Bona mësoi se ajo kishte një predispozitë gjenetike ndaj kolesterolit të lartë. Ajo është alergjike ndaj statinave dhe ilaçeve të tjera dhe  mezi bëri ndryshime, por një ilaç i injektueshëm e uli kolesterolin e saj brenda një muaji.

Ndërsa simptomat fizike u qetësuan, ajo pësoi depresion, vetminë dhe madje edhe siklet në javët që pasuan. Por e minimizoi atë për familjen e saj. Kur Bona i tha vëllait dhe kushërinjve për sulmin në zemër, ajo bëri një shaka, duke u dërguar  atyre një selfie nga shtrati i saj në spital, fytyrën të mbuluar me tela. “Unë jam mirë, vetëm pak e lidhur!” shaka kjo. Për të përhapur vetëdijen për sëmundjet e zemrës tek gratë, Bona dhe burri i saj themeluan një grup mbështetës dhe flasin me pacientët  në spitalet lokale.

“Dua që njerëzit të dinë se çfarë ndodhi me mua, kështu që nuk do t’u ndodhë atyre,” tha Bona. “Një sulm në zemër më hapi sytë jo vetëm për një dashuri të familjes dhe miqve, por një dashuri ndaj qenieve njerëzore dhe kujto tjetër afër meje. Lidhjet që kemi janë aq të thella dhe të pathyeshme.”