MENU
klinika

Sektori më problematik?

Paratë e pista/ Shqipëria rifutet në listën gri

22.02.2020 - 13:40

Shqipëria vazhdon të paraqesë mangësi të theksuara në luftën kundër pastrimit të parave dhe të financimit të terrorizmit. Observatori botëror i parave të pista thekson se vendi është rifutur në listën gri dhe ka një kohë të kufizuar për përmbushjen e standardeve. Shqipëria është rifutur pas pesë viteve në listën gri të vendeve me legjislacion të mangët kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit.

Njoftimi u bë nga Taskforca ndërqeveritare për Veprime Financiare dhe nga organi përkatës i Këshillit të Europës, i cili edhe dy vite më parë gjeti se mekanizmat politikë të qeverisë shqiptare nuk janë plotësisht efektivë për parandalimin e situatës. Prezenca e një vendi në listën gri e bën më të vështirë marrjen e ndihmave financiare nga FMN-ja, Banka Botërore dhe nga Bashkimi Europian.

“Shqipëria është angazhuar të zbatojë planin e saj të veprimit, për të kuptuar rrezikun e pastrimit të parave dhe rreziqet e tjera; për të krijuar mekanizma efektivë për zbulimin dhe parandalimin e infiltrimeve kriminal në ekonomi; për të rritur numrin e ndjekjeve penale dhe konfiskimet e parave të pista; dhe për të përmirësuar masat proaktive të mbikëqyrjes,” thekson taskforca ndërqeveritare në njoftimin e saj.

Grupi monitorues me seli në Paris shton se Shqipëria ka një kohë të kufizuar për të rritur efikasitetin e rregullave kundër pastrimit të parave dhe financimit të grupeve terroriste, për të shmangur masat ndëshkimore financiare. Në vitin 2018 në vend u sekuestruan mbi 38 milionë euro të dyshuara nga veprimtari të paligjshme.

Pas lojërave të fatit, sektori i ndërtimit mbetet ai më problematiku, madje edhe bankat e shoqëritë e transfertave, si kanale të dërgimit të fondeve.

Nga Russian Today/ Pandemia 'po i hedh benzinë zjarrit'

Çmimet globale të ushqimit thyejnë rekord…

Nga Russian Today/ Përmendi kush pandeminë Covid-19!?

Eksportet e Kinës rriten me ritme rekord

Investimi më i madh nga një kompani private në rajon

Aeroporti i Vlorës/ Detaje për vlerën e investimit

Nga Bloomberg/ "Kjo do të krijojë miliona vende të reja pune"

Ekonomia amerikane gati për të hedhur një tjetër stimul në treg

2021 sërish do të jetë larg normalitetit, për shkak...

Turizmi dhe shpresa tek vaksina