MENU
klinika

Nga Bloomberg

Pas krizave që ka kaluar, ja çfarë kërkon Evropa!

05.02.2020 - 18:54

Pasi i kanë mbijetuar sfidave ekzistenciale gjatë dekadës së kaluar, institucionet e BE-së po hyjnë në një periudhë të kërkimit të shpirtit: 2020 shënon fillimin e një Konference dy-vjeçare mbi të ardhmen e Evropës, një ide e Emmanuel Macron që i ka bërë të gjithë në Bruksel të mendojnë.

BQE sapo filloi rishikimin e parë të strategjisë së politikave që nga viti 2003. Dhe Komisioni Evropian do të diskutojë për qeverisjen fiskale të zonës së euros me një vlerësim të marrëveshjeve aktuale të rajonit.

Ç’po ndodh në Evropë?

Zgjerimi i Ballkanit | Kërkimi i shpirtit të bllokut përfshin çështjen e zgjerimit të mëtejshëm të BE. Çështja është nëse propozimi i sotëm për një metodologji të rishikuar të bisedimeve të pranimit do të jetë e mjaftueshme që Parisi të mos kundërshtojë më Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Tranzicioni i gjelbër | Transformimi radikal i propozuar i ekonomisë evropiane për të eleminuar emetimet e karbonit ka bërë disa skeptikë të pyesin sa larg shkon blloku.

Google| Google përballet me një hetim tjetër të BE-së, duke u shqetësuar se të dhënat e vendndodhjes mund të shkelin rregullat e privatësisë. Rasti i fundit pason një seri ankesash në vitin 2018 nga shoqatat e konsumatorëve, duke akuzuar gjigantin teknik për mbledhjen e të dhënave që mund të zbulojnë shumë më tepër për përdoruesit e tij sesa thjesht vendndodhjen e tyre.

Votëbesimi| Qeveria e pakicës rumune po përballet me një votim mosbesimi sot, megjithëse ka të ngjarë të përfitojë nga cilindo rezultat. Një humbje do ta çonte administratën më afër qëllimit të saj për të mbajtur zgjedhje të parakohshme të përgjithshme.

Sanksionet Turke| Diplomatët e BE ranë dakord të vendosin ndalimin e udhëtimeve për dy shtetas turq dhe të ngrinin pasuritë e tyre si hakmarrje për kërkimin e gazit në ujërat e diskutueshme pranë Qipros. Ndërsa është simbolike, masa, e cila ende ka nevojë për miratim zyrtar nga qeveritë , është një përshkallëzim i jashtëzakonshëm kundër një vendi që është zyrtarisht ende një kandidat për anëtarësim në BE.

Mësime franceze| Historia e Francës mund të ketë një mësim për qeveritë që balancojnë ndryshimin e klimës dhe kërkesat ekonomike.

Ndërkohë, ekonomia e zonës euro u zgjerua vetëm me 0.1% në tre muajt e fundit të 2019, një performancë e dobët që kapi parashikuesit në befasi, por nuk është ende një arsye për të frikësuar, sipas Bloomberg Economyics.

Treguesit, sugjerojnë që periudha të ndritshme të shtrihen përpara dhe BE sheh rritjen e zonës euro që po rimëkëmbet këtë tremujor.

Përkthyer dhe përshtatur nga Bloomberg/ konica.al