MENU
klinika

Një histori e trishtë

“Po flisja në telefon me nënën kur pësova atak kardiak”

23.02.2020 - 15:51

Unë u ula në divan me gruan, duke parë televizor natën e së premtes dhe duke folur me video nënën time kur befas u rrëzova  dhe pësova një arrest kardiak. Kishte qenë një ditë normale; Unë kisha kaluar një ditë të plotë në punë, mora dy vajzat e mia nga shkolla dhe gatova darkë. Pasi vajzat më në fund shkuan për të fjetur, mora qenin për një vrap të shpejtë dhe u ktheva në shtëpi për të bërë dush para se të bashkohesha me gruan dhe të rrinim në divan si cdo natë.

Ne e kishim televizorin në sfond dhe ne po flisnim  mamanë time, pasi ajo ende jeton mjaft larg nesh. Asnjëherë nuk mund ta parashikoja se çfarë ndodhi më tej: befas, isha i pavetëdijshëm dhe vuaja nga një arrest i papritur kardiak. Për fat të mirë, gruaja ime është një infermiere e stërvitur dhe menjëherë kuptoi se çfarë po ndodhte.

Ajo njoftoi një ambulancë dhe më dha ndihmën e shpejt menjëherë. Kur mbërriti ambulanca, infermierët më morën përsipër dhe më tronditën me një defibrilator në mënyrë që të rizgjohej zemra. U ktheva në një ritëm normal dhe u më cuan në spital. Kam kaluar shtatë javët e ardhshme në spital , ku pësova tre arreste të tjera kardiake dhe bëra  disa teste për të përcaktuar rrënjën e problemit. Përfundimisht  u pajisa me një sistem S-ICD i cili menjëherë trondit zemrën përsëri në një ritëm normal nëse pësoj përsëri një arrest kardiak. Tani ka kaluar mbi një vit që nga arresti i fundit kardiak dhe tani jam në gjendje të jetoj çdo ditë si normale, pa u shqetësuar. Nëse ndonjë gjë nuk shkon mirë, unë tani kam aparatin që më mbron.


Përshtatja e kësaj pajisje është zgjidhja më e mirë që kam bërë ndonjëherë; u deshën disa muaj që unë të adaptohesha me të, por në ditët e sotme as nuk vërej që është atje – thjesht rri në prapavijë duke pritur të më ndihmojë nëse më duhet.

Unë jam i emocionuar që mund të vazhdoj jetën normalisht dhe të kënaqem duke kaluar kohë me gruan time dhe vajzat tona. Trupi  po arrin rezultate të mahnitshme, të cilat kurrë nuk mendoja se do të ishin të mundshme kur bëja testime në spital, gjithçka për shkak të dijes që jam i sigurt në duart e sistemit tim S-ICD. Kohët e fundit, madje kam filluar përsëri të vrapoj!