MENU
klinika

Asnjë ndihmë për vendet e Evropës...

A po tregohet egoiste Gjermania?

17.03.2020 - 14:27

Evropa mund të jetë epiqendra e pandemisë së koronavirusit, siç tha Organizata Botërore e Shëndetit javën e kaluar. Por, kur u përballën me zgjedhjen midis problemeve ekonomike dhe vuajtjeve njerëzore, ata dinin se çfarë të bënin.

Në të gjithë kontinentin, qeveritë janë përpjekur të parandalojnë dhe kontrollojnë përhapjen e virusit, nga mbyllja totale në Itali deri në mbylljen e të gjitha dyqaneve dhe restoranteve në Francë. Masat dërgojnë një mesazh: Njerëzit kanë më shumë rëndësi se fitimet. Pa shëndet, gjithçka nuk është asgjë, përfshirë ekonominë.

Ne duket se kemi ndjenjën e thellë brenda se do të jetë më e lehtë të rikuperohemi nga një rënie ekonomike sesa të zgjedhim se kush do të jetojë dhe kush do të vdesë.

Solidariteti provon të jetë ngjitës gjithashtu. Në Itali, njerëzit këndojnë së bashku nga ballkonet e tyre. Në Gjermani, organizatat rinore të partive të ndryshme politike organizojnë udhëtime për të ndihmuar të moshuarit.

Por ky solidaritet duket se kufizohet me kufij.

Tani nuk është koha për të mbyllur kufijtë. Evropa duhet të nxitojë, dhe Gjermania duhet të udhëheqë.

Në krahasim me shtetet e tjera evropiane, Gjermania është shumë më mirë e pajisur për t’u marrë me koronavirusin. Jo vetëm që ka një numër të mirë të shtretërve të kujdesit intensive, rreth 28,000, por gjithashtu posedon 25,000 ventilatorë. Franca ka në dispozicion vetëm rreth 5,000 ventilatorë. Në Gjermani, 13 pacientë kanë vdekur.

Pra, Gjermania ka ventilatorë të mjaftueshëm dhe mund të prodhojnë më shumë. A nuk do të thotë solidaritet evropian që Gjermania të dërgojë të paktën disa nga ventilatorët e rinj në vendet që aktualisht u duhen më së shumti?

Kur bëra këtë pyetje në Twitter, gjermanët thonin “Jo”. “Nëse një gjerman vdes për shkak të kësaj, si do e shpjegoni?” u përgjigj dikush. “A doni t’i lini prindërit dhe gjyshërit tanë të vdesin?” tha një tjetër.

Sigurisht, disa janë të justifikuara. Kancelarja Angela Merkel parashikoi javën e kaluar që 60 përqind e popullsisë gjermane mund të infektohej.

Por a ka vlerë kjo kur çdo ventilator në duar gjermane do të thotë një tjetër i vdekur në Itali apo Francë?

Vërtetë, Merkel, si çdo kancelar para saj, u betua për të mbrojtur popullin gjerman. Askush nuk pret që ajo të rrezikojë jetën e qytetarëve gjermanë.

Por si kreu i kombit më të fortë të Evropës, ajo ka për detyrë të sigurohet që të shpërndahet më mirë ndihma mjekësore në të gjithë Bashkimin Evropian.

Është e mundur të mbrojë bashkimin pa dëmtuar kombin, edhe në këtë kohë.

Sidoqoftë, kurdo që kjo pandemi të mbarojë, Evropa do të jetë akoma e rëndësishme për gjermanët, ekonomikisht, kulturore dhe politike.

Jochen Bittner (@JochenBittner) është bashkëdrejtuese e seksionit të debateve për gazetën javore Die Zeit dhe opinioniste.

Përkthyer dhe përshtatur nga The New York Times/ Konica.al

Kërcënimet atomike të Moskës dhe kritika nga perëndimi

A do të kishte kuptim për Rusinë vënia në përdorim e armëve?

Dërgohen në vijën e parë të frontit të luftës

Zelensky, shkarkon disa nga gjeneralët e lartë!

Kush është njeriu që tërboi “dragoin”?

Kina fut Tajvanin në “rrethin e kuq”, bën provat e fundit