MENU
klinika

Rrezikshmëri e lartë!

Koronavirusi/ Hiqni dorë nga “vetëmjekimi”

29.03.2020 - 13:19

Disa ilaçe të miratuara tashmë për sëmundje të tjera po testohen kundër COVID-19.

Të gjithë shpresojnë se disa do të punojnë, duke shpëtuar miliona jetë dhe potencialisht të na lejojnë të lehtësojmë kufizimet shumë përpara se të marrim një vaksinë.

Fatkeqësisht, duket se fillon një nxitim për njerëzit që marrin këto ilaçe pa mbikëqyrjen e duhur mjekësore. Natyrisht kjo është një ide e tmerrshme, veçanërisht kur frymëzohet nga deklaratat e atyre që nuk kanë trajnime mjekësore.

Ndoshta nuk do të habisë askënd të mësojë një nga nxitësit kryesorë të kësaj sjelljeje të papërgjegjshme.

Presidenti Trump bëri thirrje që hidroksilklorina dhe azitromicina të “jepen menjëherë” dhe disa njerëz me sa duket e interpretuan këtë si udhëzime për individët, jo studiuesit apo klinikët. Kjo erdhi dy ditë pas një konference për shtyp, ku Trump njoftoi se hidroksilklorina dhe klorokuina e ngjashme me ilaçet që janë aprovuar nga FDA për këtë përdorim, duke detyruar Komisionerin e FDA, Stephen Hahn të sqarojë se nuk është në të vërtetë

kolana e librave

Ekzistojnë disa arsye pse vetë-mjekimi me ilaçe të paprovuara është tepër i rrezikshëm, si për individin ashtu edhe për shoqërinë në tërësi.

1) Këto ilaçe vërtet janë të paprovuara. Cfarë provash kemi,janë  nga shembuj të vegjël. Shumë prej gjykimeve që janë bërë nuk janë shqyrtuar nga kolegët dhe raportet mund të përmbajnë gabime serioze. Për më tepër, nën presionet ekstreme të një hulumtimi kaq të shpejtë në zhvillim pandemik nuk i ka përmbushur gjithmonë standardet e kujdesshme që shkencëtarët zakonisht aspirojnë. Studimi që frymëzoi Trump kishte një madhësi të vogël të mostrës .Kishte dallime të dukshme midis pacientëve dhe grupit të kontrollit edhe para fillimit të gjykimit, duke i bërë rezultatet të diskutueshme.

Hidroksilklorina, e përdorur kryesisht për trajtimin e malaries, por edhe me përfitime të demonstruara për disa kushte të tjera, është propozuar më parë për përdorim kundër disa sëmundjeve virale. Sidoqoftë, gjykimet si për HIV ashtu edhe për gripin rezultuan zhgënjyese.

2) Edhe nëse ilaçet që aktualisht janë në provë rezultojnë të funksionojnë, dozimi është i rëndësishëm. Shumica e ilaçeve shkaktojnë efekte anësore nëse merren në mënyrë jo të duhur. Pa mbikëqyrjen mjekësore ju mund të bëni vetë shumë dëm. Nëse përfundoni në spital sepse eksperimentoni me kombinime ilaçesh, gjithashtu po shtrëngoni burimet e tendosura të ilaceve tashmë.