MENU
klinika

Nga The Guardian

Krahas koronavirusit, shqetësimi tjetër i BE-së është Polonia!

10.03.2020 - 17:27

Britania nuk është vendi i vetëm që preket nga Brexit. Vendimi i saj për të hequr dorë nga anëtarësimi i saj po detyron vendet e tjera evropiane të rivlerësojnë marrëdhëniet e tyre me BE.

Midis këtyre është Polonia, tani vendi i pestë më i madh i bllokut për nga madhësia e popullsisë, e cila drejtohet nga partia e djathtë populiste Ligj dhe Drejtësi (PiS) që nga viti 2015. Nisur nga Brexit, një term i ri ka hyrë në ligjërimin politik: “Polexit”.

Pasi pashë rezultatet e referendumit britanik në mëngjesin e 24 qershorit 2016 në Varshavë, unë ndoqa një konferencë shtypi në selinë e PiS. “Brexit është padyshim një ngjarje shumë e keqe,” tha kryetari i partisë Jarosław Kaczyński, i cili konsiderohet udhëheqësi joformal i vendit. “Unë dëshiroj të theksoj që vendi i Polonisë është në BE, pavarësisht nga rezultati i votimit në Britani,” shtoi ai.

Megjithatë, partia qendrore e opozitës Qytetare Platformë paralajmëron se PiS mund të shkaktojë dëme për BE-në në mënyra të tjera.

“Unë nuk mendoj se në të ardhmen e parashikueshme dikush do të guxonte të deklaronte publikisht Poloninë jashtë BE”, tha Donald Tusk, kryeministri i Polonisë nga 2007-2014 dhe ish-drejtuesi i Platformës Qytetare, kur foli muajin e kaluar në Białystok , Poloninë lindore.

Pas më shumë se 15 vjetësh në BE, polakët ende mbeten pro-evropianë. 86% besojnë se vendi i tyre ka përfituar nga anëtarësimi në BE, sipas një sondazhi të Eurobarometer në pranverën 2019.

BE shihet si institucioni më i besuar midis polakëve, përpara institucioneve vendase siç janë gjykatat dhe media publike.

Megjithatë, marrëdhëniet e Varshavës me Brukselin janë tensionuar që kur PiS hyri në qeveri.

Polonia ka qenë vazhdimisht në konflikt me institucionet e BE-së për ndryshimet e saj gjyqësore, të cilat Komisioni Evropian ka paralajmëruar se prekin shtetin e ligjit.

Në janar, komisioni i kërkoi gjykatës evropiane të drejtësisë të ngrijë një ligj të miratuar nga parlamenti i Polonisë që lejon qeverinë të largojë gjyqtarët që janë kritikë për ndryshimet e tij në sistemin e tij juridik. Qeveria është përpjekur të heqë poshtë këto akuza, duke pretenduar se gjykatat janë jashtë juridiksionit të BE-së. Nëse çështja mbetet e pazgjidhur, ndryshimet gjyqësore të qeverisë polake mund të kenë një ndikim më të gjerë në sundimin e ligjit në Poloni dhe BE.

Duke sfiduar rregullat e BE-së, qeveria polake po vendoset në mënyrë efektive jashtë komunitetit evropian. Dhe duke mos respektuar sundimin e ligjit, Varshava po “shkel” një nga vlerat themelore mbi të cilën u themelua BE.

Edhe pse ka pak mundësi që Polonia të ndjekë gjurmët e Britanisë, udhëheqja e djathtë e vendit mund të trondisë BE-së në një mënyrë tjetër: duke devijuar nga normat e tij dhe duke dobësuar shtetin e ligjit.

“Polexit” i vërtetë mund të mos përfshijë largimin zyrtarisht nga Bashkimi Evropian, por “shkatërrimin” e tij nga brenda.

Annabelle Chapman është një gazetare me qendër në Varshavë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Problemet e organizatës

20 sfidat e BE-së për vitin 2020!