MENU
klinika

Nga Foreign Policy

Një pandemi dhe shumë “përralla”…

15.03.2020 - 13:06

Kriza e COVID-19 ka zbuluar jo vetëm gatishmërinë e vendeve të prekura, por edhe karakterin dhe ideologjitë e elitave të tyre politike.

Kjo u bë veçanërisht e qartë këtë javë, kur krerët e Shteteve të Bashkuara, Francës dhe Gjermanisë, secili iu drejtuan kombeve të tyre përkatëse. Çdo fjalim ofronte një pasqyrim të bindjeve më të thella politike të liderëve.

Fjalimi i Presidentit Donald Trump të mërkurën u karakterizua kryesisht nga sulmet për sa i përket lirisë së udhëtimit dhe boogjenistëve në Bashkimin Evropian. Në shumë mënyra, fjalimi ishte një pasqyrë e presidencës së tij. Trump u përqendrua kryesisht në hakmarrjen e tij instinktuale kundër BE-së.

Trump, nga ana e tij, e justifikoi ndalimin e udhëtimit duke deklaruar se BE kishte vendosur rritje të padrejta të taksave ndaj Shteteve të Bashkuara gjatë viteve të Obamës.

Mediat në mënyrë tallëse talleshin me Trump, duke cituar fjalët e tij nga një javë më parë se si koronavirusi do të zhdukej vetë.

Brenda 18 orësh, ishte radha e Emmanuel Macron. Duke iu drejtuar publikut nga një sallë në Pallatin Élysée, presidenti francez foli me terma gjithëpërfshirës për “krizën më të madhe shëndetësore në Francë në një shekull”.

kolana e librave

Si president, Macron është në gjendje të detyrojë masa stimuluese shpejt përmes parlamentit. Por fjalimi gjithashtu tregoi pa dashje kufizimet e imponuara nga fuqia politike dhe ekonomike e Francës në skenën botërore (dhe evropiane), kufizime që Macron i ka kundërshtuar kundër në mënyrë të përsëritur gjatë kohës që ishte në detyrë.

Në Gjermani, Angela Merkel priti deri pas fjalimit të Macron për të filluar konferencën e saj të shtypit të enjten. Në ndryshim nga fjalimi i saj një ditë më parë, ajo vlerësoi gatishmërinë gjermane në kontrast me vendet e tjera evropiane. Ajo pastaj e ktheu konferencën te Söder, i cili, dukej më shumë si kancelari de fakto, duke listuar gjithë vendimet e detajuara të politikave operative për mbylljen e shkollave, testimin dhe gatishmërinë në spital.

Njëzet e katër orë, tre udhëheqës, tre modele të udhëheqjes: Kriza e koronavirusit detyroi tre nga liderët më të rëndësishëm të Perëndimit të zbulojnë veten e tyre.

Trump e paraqiti veten si një amator i nxitur nga hakmarrja; Macron si një vizionar ambicioz; dhe Merkel si një imazh që zbehet ngadalë. Bota mund të shpresojë vetëm se kjo do të jetë e mjaftueshme.

Përkthyer dhe përshtatur nga Foreign Policy/ konica.al