MENU
klinika

Ja si të veproni

A duhet t’i lani rrobat pasi dilni, për të parandaluar virusin?

12.04.2020 - 12:43

Ndërsa shumica e njerëzve janë duke ndenjur në shtëpitë e tyre,  koronavirusi fshihet në të gjithë vendin, punëtorët  ende duhet të shkojnë në punët e tyre, dhe udhëtimet në dyqan ushqimesh dhe farmaci mbeten të domosdoshme.

Por a mund të përhapin veshjet e këtyre njerëzve COVID-19?

Nëse po, cila është mënyra më e mirë për të trajtuar rrobat pasi i hiqni?

Kjo mund të varet saktësisht nga ajo që bëni kur dilni nga shtëpia. Për shembull, Kolegji Amerikan i Mjekëve të Urgjencës (ACEP) i kërkon infermierëve dhe mjekëve të mendojnë për spitalet si “zona të nxehta”, dhe i këshillon ata të heqin të gjitha veshjet e tyre para se të ri-hynin në shtëpi. Këshillohet gjithashtu një dush ose banjë e menjëhershme, me veshjet e punës të mbajtura larg veshjeve të tjera derisa të lahen plotësisht në ujë të nxehtë me sapun.

Por për personin mesatar, roli i veshjeve në rrezikun e infeksionit është shumë më pak i qartë.

“Unë nuk kam parë asgjë të botuar që sugjeron që njerëzit duhet të heqin rrobat, pastrojnë dhe të bëjnë dush menjëherë pas një vajtje në dyqan,” vuri në dukje Elizabeth Scott, dekane e asociuar në Kolegjin e Shkencave Natyrore, të Sjelljes dhe të Shëndetit të Universitetit Simmons në Boston. Scott është gjithashtu themeluesi i Qendrës Simgons për Higjienë dhe Shëndet në Shtëpi dhe Komunitet.

Në këtë pikë, “vëmendja duhet të mbetet tek praktikat e higjenës së duarve, të veshjes së maskës dhe mos prekjes së fytyrës” për shumicën e njerëzve, tha Scott.

Sidoqoftë, Scott tha se si një masë paraprake për punonjësit e dyqaneve, punonjëset e tjerë ose cilindo që ishte në kontakt rutinë me publikun, “Do të kishte kuptim të hiqni rrobat e jashtme kur të futen në shtëpi, dhe ose t’i pastroni ato ose t’i lini të varur deri në ndërrimin tjetër. ” Dhe ajo këshilloi larjen e duarve menjëherë pasi ta bënte këtë.

Scott gjithashtu bëri jehonë në Qendrat e Sh.B.A për Këshillimin e Kontrollit dhe Sëmundjeve të Sëmundjeve se “pastrimi duhet të bëhet duke përdorur vendosjen më të lartë të ujit të mundshëm, e ndjekur nga tharja e plotë”. “Unë gjithmonë përdor ciklin më të nxehtë të ujit të mundshëm për llojin e pëlhurave që lahen,” theksoi ajo. “Dhe është gjithashtu e mundur të bëhet një larje sanitare, duke përdorur zbardhues shtëpiak pas udhëzimeve të etiketës.” CDC gjithashtu këshillon kundër shkundjes së rrobave të pa lara, për të parandaluar qarkullimin pa dashje të ndonjë virusi në ajër.

Për ata që nuk kanë lavatriçe dhe tharëse në shtëpi, a janë të sigurt lavanderitë?

Scott sugjeroi se ato janë, për aq kohë sa ndiqet distanca sociale. “Unë gjithashtu do të sugjeroja që të sillni sapunin dhe peshqirin e dorës,” tha Scott, për të fshirë pjesën e jashtme të çdo rondele ose tharëse publike që mund të përdorni. “Unë do të shtoja nëse keni nevojë të përdorni një karrocë ose shportë lavanderie , fshini të gjitha sipërfaqet e kontaktit të duarve me fshinat sanitizuese ose sanitizuesin e duarve.” Më në fund, Scott foli për të theksuar rëndësinë e ruajtjes së higjenës së duarve . “Duhet të lani dhe thani duart para se të dilni nga shtëpia nëse është e mundur dhe të sanifikoni duart një herë jashtë dhomës / lavanderi,” tha Scott. “Dhe, pasi të ktheheni në shtëpi, lani dhe thani përsëri duart tuaja.”