MENU
klinika

... për sa kohë që është e filtruar

Kafeja mund të bëjë mire për zemrën

25.04.2020 - 09:29

Urdhërat e qëndrimit në shtëpi do të thonë që shumë njerëz po e bëjnë vetë kafenë e mëngjesit për vet për herë të parë. Tani, një studim i ri sugjeron se mënyra më e shëndetshme është me një prodhues kafeje të filtruar.

Studimi, i mbi 500,000 të rriturve Norvegjezë, tregoi se njerëzit që pinin rregullisht kafe të filtruar kishin 15% më pak të ngjarë të vdisnin gjatë 20 viteve, përkundrejt atyre që e shmangnin atë.

Në të kundërt, pirësit e kafesë që preferuan metodat e krijimit pa filtër nuk treguan përparësi mbijetese. Dhe ata që pinin – 9 ose më shumë filxhan në ditë – kishin një rrezik paksa të rritur nga vdekja nga sëmundjet e zemrës. Kafeja e pa filtruar i referohet prodhimeve në të cilat bazat kanë kontakt të zgjatur me ujë të nxehtë. Kjo përfshin ekspres, kafe të zier etj.

Studiuesit kanë ditur prej vitesh që kafeja e pa filtruar përmban nivele më të larta të vajrave natyrorë që mund të rrisin kolesterolin në gjak. Dhe kjo është plotesisht e mundur ,sipas studiuesit të vjetër Dr. Dag Thelle, një profesor në Universitetin e Gothenburgut në Suedi.

“Studimi ynë sugjeron që kafja që kalon një filtër është pija më e favorshme e kafesë ,” tha Thelle.

Sidoqoftë, gjetjet nuk dëshmojnë një lidhje shkak-pasojë, tha Connie Diekman, një këshilltare ushqimi dhe ish-presidente e Akademisë së Ushqyerit dhe Dietikanëve.

Për atë, studimi kishte mungesë informacioni për dietat e njerëzve – përfshirë nëse ata pinë kafenë me sheqer dhe krem, ose shijuan ekspresin me dicka tjetër si biskota psh . Kështu që është e mundur që dieta të ndihmojë në shpjegimin e rezultateve të ndryshme për turmat e filtruara dhe të piltruara, tha Diekman.

“Kafeja e pa filtruar lejon që disa nga përbërësit [të rritjes së kolesterolit] të kafesë të futen në kupën që pimë,” u pajtua ajo. “Por lajmi i mirë është se sasia nuk është e mjaftueshme për të qenë shkaku i vetëm i kolesterolit të ngritur, për shumicën e njerëzve.”

Përfundimet, të botuara në 23 Prill në Revistën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese, bazohen në më shumë se 508,000 burra dhe gra që ishin që nga 20 deri në 79 vjeç në fillim. Gjatë 20 viteve të ardhshme, më shumë se 46,000 vdiqën. Ata që pinin rregullisht kafe të filtruar kishin 15% më pak të ngjarë të vdisnin, përkundrejt njerëzve që rrallë ose kurrë nuk pinin kafe. Kjo ndodhi pasi studiuesit llogariten për disa ndryshime të tjera midis grupeve – si pesha e trupit, presioni i gjakut, nivelet e kolesterolit dhe ushtrimet dhe zakonet e pirjes së duhanit.

Pamja ishte e ndryshme për njerëzit që preferuan metodën tradicionale Norvegjeze të zierjes së kafesë në ujë gati të zier. Rreziku i tyre për të vdekur gjatë studimit ishte i ngjashëm me atë të jo-konsumuesëve.

Dhe njerëzit që pinin shumë kafe të pa filtruar – të paktën 9 filxhanë në ditë – kishin një rrezik 9% më të lartë për të vdekur nga sëmundjet e zemrës. Në përgjithësi, zakoni “më i shëndetshëm” i kafesë  dukej se ishte 1 deri në 4 filxhanë  të filtruar në ditë, sipas Thelle. Ata njerëz kishin rrezikun më të ulët të vdekjes nga sëmundjet e zemrës ose goditja në zemër, në mënyrë specifike.

hitney Linsenmeyer është një profesore ndihmëse e të ushqyerit në Universitetin e Saint Louis dhe një zëdhënës i Akademisë së Ushqyerit dhe Dietikës. Ashtu si Diekman, ajo tha se gjetjet nuk mund të Wajësojnë vetëm kafen e pafiltruar.

“Ky është sigurisht një studim interesant,” tha Linsenmeyer. “Por ndoshta ka faktorë shumë më me ndikim që duhet të merren parasysh në zgjedhjen tuaj të kafesë – siç është sasia totale gjatë gjithë ditës tuaj, ose përdorimi i ëmbëlsuesve”.

Kjo nuk do të thotë që pirja me pak qumësht ose sheqer është një gjë e keqe, shtoi ajo. Por kini kujdes të mos shtoni kalori shtesë dhe faktor që në dietën e përgjithshme, këshilloi Linsenmeyer. Sa i përket kafeinës, tha Diekman, “provat e tanishme sugjerojnë se deri në 400 miligram në ditë është e sigurt për shumicën e të rriturve”. Kjo është afërsisht e barabartë me 4 filxhanë.

Megjithatë, ka përjashtime, shtoi Diekman. Gratë që janë shtatzënë ose ushqehen me gji këshillohen në përgjithësi të kenë kufij më të rreptë të kafeinës, dhe njerëzit me sëmundje të zemrës mund të dëshirojnë të flasin me mjekun  për marrjen e kafeinës.