MENU
klinika

"Rehabilitimi kardiak në shtëpi"

Koronavirusi/ Ja ç’duhet të bëjnë ata që kanë probleme me zemrën

12.04.2020 - 12:47

Për pacientët me probleme të zemrës, rehabilitimi i bazuar në shtëpi mund të zërë vendin e rehabilitimit kardiak me bazë në spital gjatë pandemisë aktuale të koronavirusit, thonë ekspertët e zemrës.

“Rehabilitimi kardiak me bazë në shtëpi është një zgjidhje për të ndihmuar në sigurimin e rehabilitimit kardiak për pacientët me sëmundje të zemrës në një ambient shtëpiak, dhe për t’i ndihmuar ata të mbijetojnë dhe të përmirësohen  gjatë kësaj periudhe sfiduese,” tha Dr. Randal Thomas. Ai është një kardiolog parandalues dhe drejtor mjekësor i Programit për Rehabilitimin Kardiak të Klinikës Mayo, në Rochester, Minn.

“Rehabilitimi kardiak me bazë në shtëpi është shumë më tepër sesa të bëni shëtitje në shtëpi,” tha Thomas në një njoftim për klinikat. “Është një metodë e strukturuar, e standardizuar, e bazuar në prova, për të aplikuar të gjitha terapitë – stilin e jetës, ilaçet dhe përndryshe – që dihet se ndihmojnë njerëzit me sëmundje të zemrës të bëhen më mirë, të ndjehen më mirë dhe të jetojnë më gjatë.”

Klinika Mayo ka përdorur rehabilitimin kardiak të bazuar në shtëpi me një numër të vogël pacientësh ndër vite, por pandemia e koronavirusit e ka bërë të domosdoshme kalimin e të gjithë rehabilitimit kardiak në mjediset e bazuara në shtëpi brenda disa javësh.

Nëse kualifikoheni për rehabilitim kardiak, pyesni mjekun  nëse rehabilitimi në shtëpi është një opsion edhe për ju. Sipas Thomas, ka shumë arsye pse rehabilitimi kardiak në shtëpi është kaq i rëndësishëm tani. Një avantazh i madh i rehabilitimit në shtëpi është se mban pacientët jashtë spitalit. Rehabilitimi në shtëpi gjithashtu siguron që pacientët të marrin rehabilitim kardiak kudo ku ata jetojnë, ndërsa zbatohet distanca sociale nga të tjerët, veçanërisht pacientët e tjerë më të vjetër me sëmundje të zemrës. Rehabilitimi është gjithashtu i mirë për shëndetin mendor dhe emocional. Marrja përsipër e shëndetit tuaj mund të ketë një efekt pozitiv.

Rehabilitimi në shtëpi gjithashtu mund t’ju ndihmojë të braktisni duhanin. Mos pirja e duhanit ul rrezikun e zhvillimit të COVID-19 sepse pirja e duhanit e bën më të lehtë që virusi të futet në qelizat e trupit. Pirja e duhanit gjithashtu dëmton indet e mushkërive, duke i bërë ato më të lehta për t’u infektuar, shpjegoi ai. Rehabilitimi me bazë në shtëpi lidh pacientët me profesionistë mjekësorë që mund t’i ndihmojnë ata gjatë shërimit pas një sulmi në zemër ose një operacioni. Përmes vlerësimeve të personave, thirrjeve telefonike, mesazheve në internet, pajisjeve monitoruese të veshshme dhe qasjeve të tjera, profesionistët e rehabilitimit kardiak ndihmojnë në udhëheqjen e pacientëve në zemër përmes të njëjtave përbërës të kujdesit, ashtu si në një program të bazuar në spital, Thomai tha.