MENU
klinika

Alarmi i shkencëtarit amerikan

Koronavirusi rezultat i ndërhyrjes së njeriut në natyrë, ia bëmë vetë vetes

25.04.2020 - 19:22

Tregtia e gjerë e paligjshme e jetës së egër dhe ndërhyrja e tepërt e njerëzimit në natyrë është fajësia për pandeminë e koronavirusit, sipas një shkencëtari kryesor amerikan që thotë se “kjo nuk është hakmarrja e natyrës, ne ja bëmë vetë vetes”.
Shkencëtarët po zbulojnë se dy deri në katër viruse të reja krijohen çdo vit, si rezultat i shkeljes së njeriut në botën natyrore, dhe cilido prej tyre mund të shndërrohet në një pandemi, sipas Thomas Lovejoy, i cili shpikur termin “diversiteti biologjik” në 1980 dhe shpesh përmendet si kumbari i biodiversitetit.

“Kjo pandemi është pasoja e ndërhyrjes sonë të vazhdueshme dhe të tepruar në natyrë dhe tregtisë së gjerë të paligjshme të jetës së egër, dhe veçanërisht, tregjet e kafshëve të egra, tregjet e lagura, të Azisë Jugore dhe tregjet e mishit të Afrikës … është shumë e qartë, ishte thjesht një çështje kohe para se diçka e tillë do të ndodhte, “tha Lovejoy, një anëtar në Fondacionin e Kombeve të Bashkuara dhe profesor i shkencës së mjedisit në Universitetin George Mason.

Komente të tij u bënë pas një raporti nga Qendra për Progresin Amerikan ku u argumentua se SHBA-të duhet të rritin përpjekjet për të luftuar tregtinë e kafshëve të egra për të ndihmuar në përballimin e pandemive.

Tregjet e lagura janë tregje tradicionale që shesin kafshë të gjalla (të kultivuara dhe të egra), si dhe fruta, perime dhe peshk të freskët, shpesh në kushte joigjenike. Ato gjenden në të gjithë Afrikën dhe Azinë, duke siguruar mbështetje për qindra miliona njerëz. Tregu i lagësht në Ëuhan që besohej se ishte burimi i Covid-19 përmbante një numër të kafshëve të egra, duke përfshirë dhelpra, minjtë, ketrat etj..

“Zgjidhja është që të kemi një qasje shumë më respektuese ndaj natyrës, e cila përfshin trajtimin e ndryshimeve klimatike dhe gjithë pjesën tjetër, ”tha Lovejoy.