MENU
klinika

Streha e sigurt e investitorëve

RT/ “Ari fizik do t’i shpëtojë ata që e mbajnë atë”

25.04.2020 - 12:19

Ndërsa investitorët kërkojnë pasuri të sigurta të strehimit gjatë kësaj krize, analistët janë duke u rritur më shumë me ar, duke parashikuar që çmimi i tij të rritet. RT bisedoi me Claudio Grass, një këshilltar me metale të çmuara me qendër në Zvicër, për vlerën e vërtetë të arit.

Sipas Grass, çështja nuk është nëse ari po shkon më lart, “gjithmonë është çmimi i letrës së monedhës që po luhatet çmimet e tij.”

Ai tha: «Një onë ari është gjithmonë një onë ari. Pra, në thelb, ari nuk po shkon më lart në çmim. ” Dhe, nëse vërtet dëshironi të blini arin fizik, atëherë do të duhet të paguani shumë më tepër sesa çmimi i letrës, shtoi analisti.

Grass theksoi se ari fizik dhe çmimi i letrës së arit janë dy gjëra të ndryshme. “Unë me të vërtetë besoj se ari mund të shkojë më lart, por çmimi i letrës së arit mund të zbresë në zero sepse është një letër, është siguri i borxhit, është vetëm një premtim.” Nëse blini ari fizik, është krejtësisht ndryshe, është një pronësi, ju posedoni një pasuri, sende të vërteta, shpjegoi ai.

Për momentin ka një flluskë të paparë të borxhit për shkak të pandemisë koronavirus dhe të gjitha tregjet financiare janë mbivlerësuar plotësisht, tha Grass. Duke folur për tregun e aksioneve, ai vuri në dukje se ne ende nuk kemi parë të gjitha falimentimet, të gjitha nivelet e papunësisë. “Njerëzit janë ende të paralizuar dhe në frikë për shkak të koronavirusit … dhe paniku financiar i bursës po vjen akoma.”

Cmimi i arit po rritet sepse fuqia blerëse e dollarit amerikan dhe monedhave të tjera, si euro, janë duke u nënçmuar. “Kurdoherë që po shtypni, po debutoni monedhën.”

Grass shpjegoi se kur blini diçka, duhet të blini kur gjërat janë të lira, si ari fizik “që është para, gjithçka tjetër është kredi”.
Ai vazhdoi: “Pra, ari është i lirë, dhe është fizik, dhe është jashtë sistemit bankar, dhe është një mbrojtje e përsosur kundër të gjitha rreziqeve në sistemin aktual financiar.” Ari fizik do t’i shpëtojë ata që e mbajnë atë, për sa kohë që qeveritë nuk e konfiskojnë atë, sipas Grass.

Argjendi dhe platini janë gjithashtu një marrëveshje e mirë, tha Grass, duke shtuar se “nuk do të rekomandojë paladium, është në një flluskë për shkak të industrisë së prodhimit të makinave …”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT