MENU
klinika

Studimi

Stresi i mjekëve mund të ndikojë në kujdesin e pacientëve!

05.04.2020 - 13:12

Pandemia e COVID-19 u është shtuar niveleve të larta të stresit në dhomat e urgjencës, thotë një psikolog social.

“Mjeket e  urgjencës janë në vijën e parë të kësaj pandemie dhe stresi, ankthi dhe zemërimi po rriten,” tha Linda Isbell, një profesore e psikologjisë në Universitetin e Massachusetts Amherst.

“Ndërsa të gjithë ne përballemi me ankth në lidhje me rezultatet e kësaj pandemie, zemërimi për një sistem të kujdesit shëndetësor që tashmë ishte shtrirë i hollë dhe me burim të vogël ka të ngjarë të rritet,” shpjegoi ajo në një njoftim universitar për lajmet.

Ekipi i Isbell intervistoi 45 mjekë dhe 41 infermierë që referuan ndjenja të ndryshme për jetën në urgjencë .

Cështjet e vazhdueshme të tilla si mungesa e nivelit të ulët, mbipopullim dhe burime të kufizuara për pacientët e pastrehë dhe të sëmurë mendorë nxisin ndjenja dërrmuese negative.

“Këta mjekë kujdesen thellësisht për pacientët e tyre. Ata po punojnë në një sistem të kujdesit shëndetësor që e bën me të vërtetë të vështirë për ta të praktikojnë mënyrën si e parashikuan,” tha Isbell. “Atyre u kërkohet të trajtojnë dhe zgjidhin probleme që janë jashtëzakonisht të parëndësishme ose tepër serioze, dhe disa madje nuk janë as probleme mjekësore. Ka vetëdije se emocionet mund të ndikojnë në ato që bëjnë me pacientët.”

Një specialist i infektivit  tha: “Emocionet në mënyrë të vetëdijshme luajnë një rol në çdo pacient të vetëm dhe si punoni me ata, si i diagnostikoni ata, dhe çfarë bëni për ata.”

Hypochondria in medical students and doctors: When to worry about ...

Mjekët dhe infermierët thanë që ata mund të kalojnë më pak kohë me pacientë të zemëruar, të vështirë ose të paarsyeshëm.

Një mjek tha: “Unë mendoj se ka të ngjarë që kur të keni marrëdhënie shumë të diskutueshme me pacientët … nuk fitoni aq shumë të dhëna dhe në një masë” që mund të çojnë në gabime diagnostikuese “.

Mjekët dhe infermierët thanë që përdorin strategji të ndryshme të përballimit. Këto përfshijnë shtypjen ose injorimin e emocioneve të tyre kur janë në detyrë në departamentin e urgjencës.

“Por ne e dimë nga letërsia e emocioneve që nuk është një strategji e mirë,” tha Isbell. “Kjo ka tendencë të kthehet. Ju mund ta merrni atë më vonë tek fëmijët ose bashkëshorti ose kafshët tuaja shtëpiakë. Është e keqe për trupin fizikisht dhe shëndetin tuaj mendor.”

Mund të jetë e keqe edhe për pacientët. Studimi sugjeron që kërkohen më shumë hulumtime për të mësuar nëse përpjekjet e mjekëve të urgjencës për të rregulluar emocionet e tyre ndihmojnë në uljen e rrezikut për sigurinë e pacientëve.

Raporti u botua kohët e fundit në internet në revistën BMJ Quality and Safety.