MENU
klinika

Pse ndodh vetëm kur udhëton

Çfarë është diarreja e ‘udhëtarit’?

23.05.2020 - 12:18

Diarreja e udhëtarit është diarre që merrni gjatë udhëtimit në zona të botës ku uji ka mikrobe sepse nuk pastrohet  siç duhet. Në këto zona, ju mund të sëmureni kur pini ujë, hani ushqim të papjekur ose hani ushqim që lahej ose bëhej duke përdorur ujë. Bakteret si Escherichia coli (E. coli) në ujë janë shkaku i zakonshëm i diarresë së udhëtarëve. Por viruset si norovirus (sidomos në anijet e lundrimit) dhe bakteret e tjera, viruset dhe parazitët gjithashtu mund të shkaktojnë atë.

Ju merrni diarren e udhëtarit nga bakteret, parazitët ose viruset që janë në ujin që pini ose nga ushqimi që hani Simptomat zakonisht fillojnë nga 12 deri në 72 orë pasi të keni konsumuar ushqim ose ujë të infektuar dhe zgjasin 3 deri në 5 ditë. Ka më shumë të ngjarë të merrni diarre të udhëtarëve kur vizitoni vendet në zhvillim ku uji nuk pastrohet mirë Për të parandaluar diarrenë e udhëtarit, pini vetëm pije në shishe, përdorni ujë në shishe për të larë dhëmbët dhe mos përdorni kube akulli dhe mos hani fruta dhe perime të papjekura

Shkoni në spital nëse keni ethe ose diarre të përgjakshme.

Cilat janë simptomat e diarresë së udhëtarit?

 • Ndjeheni të sëmurë në stomak
 • Diarre
 • Të vjella
 • Nëse keni shumë të vjella dhe diarre, do të dehidroheni dhe do të ndjeheni të dobët.

Mjekët do të pyesin për simptomat tuaja. Zakonisht  nuk testojnë për diarrenë e udhëtarëve. Në disa raste, ata mund të marrin një mostër të jashtëqitjes për ta provuar për bakteret, viruset ose parazitët.

Si e trajtojnë mjekët diarrenë e udhëtarëve?

Mjekët do t’ju thonë:

 • Pini shumë lëngje
 • Ndonjëherë merrni ilaçe për të ndaluar diarrenë, të tilla si loperamide
 • Ndonjëherë merrni antibiotikë
 • Fëmijët nën 2 vjeç dhe të rriturit me ethe ose diarre të përgjakshme nuk duhet të marrin ilaçe për të ndaluar diarrenë.
 • Nëse keni 3 ose më shumë jashtëqitje të lirshme gjatë 8 orëve, mjekët mund të ju japin një antibiotik.
 • Nëse testet gjejnë një parazit në jashtëqitje , do t’ju japin ilaç për të trajtuar parazitin.

Si mund ta parandaloj diarreen e udhetarit?

 • Hani dhe pini vetëm në restorante që dihet që kanë ushqim të sigurt – ushqimet që gatuhen dhe shërbehen të nxehta janë zakonisht të sigurta
 • Nëse doni të hani fruta, hani vetëm fruta që zhvishni vetë
 • Pini vetëm pije në shishe ose ujë të zier
 • Mos hani ushqim nga shitësit e rrugës,  dhe restorantet e ushqimit të shpejtë
 • Mos hani sallata me perime të pjekura ,fruta ose salsa të mbetura në tryezë në enë të hapur
 • Kërkoni pije pa kube akulli, ose sigurohuni që kubet e akullit bëhen me ujë që është zier
 • Përdorni ujë në shishe për të larë dhëmbët në vend të ujit me çezmë lokale
 • Nëse keni një sistem të dobët imunitar, mjeku mund t’ju japë një antibiotik për të parandaluar diarrenë e udhëtarëve.