MENU
klinika

Kujdes!

Këto përbërje  kimike mund të shkaktojnë një çrregullim imunitar

17.05.2020 - 13:47

Kimikatet toksike në një gamë të gjerë të produkteve shoqërohen me një rrezik të rritur të sëmundjes celiac tek fëmijët dhe të rriturit e rinj, thonë studiuesit.

Njerëzit me sëmundje celiac – një çrregullim imunitar – nuk mund të tolerojnë ushqime që përmbajnë gluten, një proteinë që gjendet në grurë, thekër dhe elb.

Studiuesit e Universitetit të Nju Jorkut analizuan gjakun e 30 fëmijëve dhe të rriturve të rinj të diagnostikuar rishtazi me sëmundje celiac dhe krahasuan rezultatet me ato të 60 të rinjve të tjerë. Hetuesit zbuluan se nivelet e ngritura të kimikateve toksike të gjetura në pesticide, enë gatimi  dhe të cliruar nga zjarri ishin të lidhur me një rrezik më të lartë të sëmundjes celiac.

“Studimi ynë vendos lidhjen e parë të matshme midis ekspozimit mjedisor ndaj kimikateve toksike dhe sëmundjes celiac”, tha hetuesi i studimit të lartë dhe gastroenterolog pediatrik, Dr. Jeremiah Levine.

“Këto rezultate gjithashtu shtrojnë pyetjen nëse ekzistojnë lidhje të mundshme midis këtyre kimikateve dhe sëmundjeve të tjera autoimune të zorrëve, të cilat garantojnë monitorim të ngushtë dhe studim të mëtejshëm,” shtoi Levine në një njoftim universitar.

Celiac Disease Symptoms & the Natural Treatment Plan - Dr. Axe

Në studim, fëmijët dhe të rriturit me nivele të larta të gjakut të kimikateve të lidhura me pesticide të quajtura dichlorodiphenyldichlorethylenes (DDEs) kishin dy herë më shumë të ngjarë të diagnostikoheshin rishtas me sëmundje celiac sesa ato pa nivele të tilla.

Gjinia ishte një faktor i rëndësishëm në lidhjen midis kimikateve toksike dhe rrezikut të sëmundjes celiac.

Femrat – të cilat përbëjnë pjesën më të madhe të pacientëve celiac – me ekspozim pesticidesh më të lartë se normalë, kishin të paktën tetë herë më shumë të ngjarë të kishin sëmundje celiake.

Femrat me nivele të ngritura të kimikateve jo të quajtura perfluoroalkyls (PFAs), të cilat gjenden në produkte si Teflon, kishin pesë deri në nëntë herë më shumë të ngjarë të kishin sëmundje celiake.

Meshkujt kishin dy herë më shumë të ngjarë të kishin sëmundje celiac nëse do të kishin ngritur nivelin e gjakut të kimikateve rezistentë ndaj zjarrit, të quajtur polifromë eterë diphenil (PBDE), sipas studimit.

Kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të përcaktuar nëse këto kimikate toksike janë një shkak i drejtpërdrejtë i sëmundjes celiac, pasi ky studim tregoi vetëm një shoqatë, tha bashkë-hetuesi i studimit dhe epidemiologu shëndetësor, Dr. Leonardo Trasande.

Ai vuri në dukje se të gjitha kimikatet dihet se prishin nivelin e hormoneve të kafshëve dhe njeriut, të cilat janë thelbësore në zhvillimin seksual dhe funksionimin e sistemit imunitar.

Gjetjet u botuan në internet në 12 maj në revistën Research Research