MENU
klinika

Shifra alarmante në raportin e fundit të IEA

RT/ Zhytja historike e kërkesës globale për energji!

03.05.2020 - 11:56

Pandemia e Covid-19 është shoku më i madh ndaj energjisë globale në më shumë se shtatë dekada, sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë (IEA). Rënia e kërkesës në vitin 2020 është vendosur të zvogëlojë ndikimin e krizës së vitit 2008, tha ai.

Në raportin e tij të ri, IEA parashikon që kërkesa do të bjerë me gjashtë përqind. “Në terma absolut, rënia është e pashembullt – ekuivalent i humbjes së gjithë kërkesës për energji të Indisë, konsumatori i tretë më i madh në botë i energjisë”, tha ai.

Ekonomitë e përparuara pritet të pësojnë rënien më të madhe, me parashikimin e kërkesës të bjerë me nëntë përqind në Shtetet e Bashkuara dhe me 11 përqind në Bashkimin Evropian. Sipas IEA, ndikimi i krizës në kërkesën e energjisë varet shumë nga kohëzgjatja dhe rreptësia e masave për të frenuar përhapjen e virusit. Ai zbuloi se çdo muaj i mbylljes në të gjithë botën në nivelet e parë në fillim të prillit zvogëlon kërkesën vjetore globale të energjisë me rreth 1.5 përqind.

“Ky është një tronditje historike për të gjithë botën e energjisë. Mes krizave të pashembullta shëndetësore dhe ekonomike të sotme, rënia e kërkesës për pothuajse të gjitha karburantet kryesore është befasuese, veçanërisht për qymyrin, naftën dhe gazin. Vetëm burimet e ripërtërishme janë duke u mbajtur gjatë rënies së padëgjuar më parë të përdorimit të energjisë elektrike, “tha Drejtori Ekzekutiv i IEA, Fatih Birol. “Eshtë ende shumë herët për të përcaktuar ndikimet afatgjata, por industria e energjisë që del nga kjo krizë do të jetë dukshëm e ndryshme nga ajo që erdhi më parë.”

IEA pret që kërkesa globale e naftës të jetë një rekord 9.3 milion fuçi në ditë (mb / d) më e ulët në vitin 2020 sesa në 2019. “Ndikimi i masave të kontrollit në 187 vende dhe territore ka ndalur lëvizjen globale,” tha ajo . Kërkesa në prill vlerësohet të jetë 29 mb / d më e ulët se një vit më parë, duke rënë në një nivel të tillë për herë të fundit në 1995. Për tremujorin e dytë të këtij viti, kërkesa parashikohet të jetë 23.1 mb / d nën nivelin e vitit 2019. Rimëkëmbja në gjysmën e dytë të vitit 2020 parashikohet të jetë graduale, pasi ekonomitë dalin nga kontrolli dhe nivelet e aktivitetit rriten. “Megjithatë, kërkesa nuk pritet të arrijë nivelet para krizës para fundit të vitit, me kërkesën e muajit dhjetor që parashikohet të ulet 2.7 mb / d nga nivelet e dhjetorit 2019”.

Raporti gjithashtu thoshte se pas 10 vjetësh të rritjes së pandërprerë, kërkesa për gaz natyror është në rrugën e duhur për të rënë pesë përqind në vitin 2020. Kjo do të ishte rënia më e madhe e regjistruar nga viti në vit e konsumit që nga kërkesa e gazit natyror zhvilluar në shkallë gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 20-të.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN