MENU
klinika

Ja pse...

A duhet të porsalindurit, të flenë me prindërit?

02.06.2020 - 16:43

Shumica e prindërve të të porsalindurve, janë të privuar nga gjumi. Pra, marrja e lajmeve që ekspertët rekomandojnë që të porsalindurit të flenë në të njëjtën dhomë me prindërit e tyre për 6-12 muajt e parë, nuk ishte saktësisht një lajm i shkëlqyeshëm për ata prindër që zgjohen nga çdo lëvizje apo grindje e fëmijës .

Por këtu është rëndësia : mbajtja e foshnjës në dhomën tuaj mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së papritur me 50%, sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë (AAP).

Do vit, rreth 3.500 bebe vdesin nga vdekja e papritur e pashpjegueshme e foshnjës (SUID). Disa vdesin nga sindroma e papritur e vdekjes së foshnjës (SIDS), disa nga mbytje aksidentale dhe disa për arsye që nuk i kuptojmë kurrë. Ndërsa ka shumë që nuk dimë në lidhje me këto, ne e dimë se vendosja e foshnjeve në kurriz në vend se me bark për të fjetur bën një ndryshim .Dhe studimet tregojnë se kur foshnjat flenë në të njëjtën dhomë me prindërit e tyre, kjo bën një ndryshim të madh .

Ne nuk e dimë saktësisht pse bën ndryshime, por sigurisht është mirë kur prindërit mund t’i shohin dhe dëgjojnë foshnjat dhe t’u përgjigjen atyre. Ndërsa teknologjia mund t’i ndihmojë prindërit të jenë të vetëdijshëm për fëmijën në një dhomë tjetër, nuk është njësoj sikur t’i keni ata para syve . Për shkak se rreziku i papritur është më i lartë në 6 muajt e parë, AAP fuqimisht rekomandon mbajtjen e foshnjës në dhomën e prindërve për të paktën atë kohë, por thotë se kujdesja  për një vit të plotë është edhe më mirë.

kolana e librave

AAP bën një dallim midis “ndarjes së dhomës” dhe “ndarjes në shtrat”, duke thënë se ata rekomandojnë ndarjen e dhomës dhe jo këtë të fundit. Ndarja në shtrat mund ta bëjë më të lehtë gjidhënien gjatë natës – dhe në të vërtetë, AAP thotë se nëse ka një shans që ju të bini në gjumë ndërsa ushqeni fëmijën tuaj, ju jeni më të sigurt duke e bërë atë në shtrat se sa në një kolltuk ose në një divan. Por ekzistojnë rreziqe reale për të ndarë një shtrat me të porsalindurin. Cdo  vit foshnjat mbyten në jastëk ose në shtrat, bien nga shtrati ose mund të lëndohen kur një prind rrokulliset mbi to. Është  e rrallë, por ndodh. Shumë familje përdorin një krevat të vogël  që i bashkëngjitet shtratit të tyre .

Tani, është e rëndësishme të mbash në mend tablonë e madhe. Ekzistojnë më shumë se kaq faktorë që ndikojnë në shëndetin e fëmijëve që nga lindja e tutje. Si me gjithçka në prindërimin dhe jetën, ekuilibri dhe sensi i përbashkët janë thelbësore. Por nëse prindërit mund të menaxhojnë, ia vlen të bësh diçka që mund të bëjë një ndryshim të vërtetë.

Gjashtë muaj deri në një vit mund të ndjehen si një kohë e gjatë , por nuk është kështu. Para se ta kuptoni , fëmijët janë rritur dhe ju surprizojnë duke bërë gjera që ju as  nuk i prisni . 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Procedura që do të ndiqet

Bonusi i bebeve me dy këste