MENU
klinika

Ja ç'tregon studimi

Paracetamoli në shtatzëni a lidhet me autizmin?

09.06.2020 - 15:59

“Studimi lidh gratë që marrin Tylenol në shtatëzani me rreziqe më të larta për të pasur fëmijë me ADHD dhe autizëm – por ekspertët thonë se qetësuesi i zakonshëm është një shkak jo i mundshëm.

Studiuesit në Sh.B.A matën nivelet e paracetamolit të shfaqur në kordonin e kërthizës së afro 1.000 bebeve pas lindjes. Ata e krahasuan këtë me shanset që bebet të diagnostikohen më vonë në fëmijëri me:

 • çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD)
 • autizmi
 • paaftësi të tjera zhvillimore

Studimi zbuloi se foshnjat me nivele më të larta të paracetamolit në kordonet e kërthizës kishin më shumë të ngjarë të ishin diagnostikuar ADHD ose autizëm. Sidoqoftë, ne nuk e dimë nëse paracetamoli ishte shkaku.

Studimi ka matur vetëm përdorimin e paracetamolit gjatë kohës së lindjes, jo më herët në shtatzëni, dhe shumë faktorë të shëndetit të nënës ,fëmijëve dhe mjedisit mund të ndikojnë në lidhje. Ekzistojnë gjithashtu pyetje se si nënat dhe foshnjat u zgjodhën për t’u përfshirë në këtë studim. Rreth 2 në 3 prej fëmijëve u diagnostikuan me ADHD, autizëm ose paaftësi zhvillimore, që është një shkallë shumë më e lartë sesa do të prisnit në një kampion të rastësishëm të popullsisë. Nëse jeni shtatzënë dhe mendoni se duhet të merrni qetësues, paracetamoli është zakonisht i sigurt për t’u marrë. Por nëse e shihni që keni nevojë të merrni rregullisht paracetamol, flisni me mjekun për këtë.

Nga lindi historia?

Studiuesit që kryen studimin ishin nga Universiteti Johns Hopkins, Departamenti Amerikan i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore dhe Shkolla e Mjekësisë në Universitetin Boston. Studimi u botua në revistën mjekësore të rishikuar nga mjekët e JAMA Psychiatry.

Historia përdor emrin e SHBA për paracetamol (acetaminofen) dhe emrin e markës amerikane Tylenol. Lajmi tregon se studiuesit “gjetën një rrezik më të lartë si për [ADHD ashtu edhe për autizmin] atje ku ilaçi ishte i pranishëm”. Kjo nuk është rreptësisht e vërtetë, pasi ata gjetën paracetamol në të gjitha mostrat, por disa mostra kishin nivele më të larta se të tjerët.

Çfarë  lloj studimi ishte ky?

Ky ishte një studim në grup, duke parë nëse ekspozimi ndaj paracetamolit është i lidhur me rezultate të tilla si autizmi dhe ADHD.

Kufizimi kryesor i studimeve të grupeve është se ato mund të demonstrojnë një lidhje midis një ekspozimi dhe një rezultati, por nuk mund të dëshmojnë shkak dhe efekt. Kjo pasi faktorë të tjerë, të pa matur mund të jenë shkaku i të dyve.

autizmi

Çfarë përfshin hulumtimi?

Studiuesit në Qendrën Mjekësore Boston në SHBA rekrutuan nënat menjëherë pas lindjes, në 1998. Mostrat e plazmës nga kordoni i kërthizës së fëmijës u morën dhe u ruajtën. Më pas ata ndoqën fëmijët e tyre për 20 vjet, deri në vitin 2018. Për këtë studim, studiuesit analizuan 996 cifte nëna dhe fëmijë ,me një mostër plazmatike të disponueshme të kordonit kërthizor. Ata analizuan sasinë e paracetamolit dhe substancave të formuara nga prishja e paracetamolit dhe i kombinuan ato në një masë të ngarkesës paracetamol. Ata i ndanë fëmijët në 3 grupe të barabarta, varësisht nga sa sasi e paracetamolit u gjet në mostrat e tyre – të larta, të mesme ose të ulëta. Studiuesit kontrolluan të dhënat mjekësore të fëmijëve për të parë nëse ata ishin diagnostikuar me ADHD, autizëm ose ndonjë paaftësi tjetër zhvillimore deri në vitin 2018. Ata më pas krahasuan fëmijët në 3 grupet e ndryshme të ekspozimit të paracetamolit me shanset e tyre për t’u diagnostikuar me një të këtyre kushteve.

Ata rregulluan shifrat për të marrë parasysh një sërë konfuzionesh të mundshëm, përfshirë nënën:

 • Ne moshë
 • Prejardhje  etnike
 • Arsim
 • Gjendja  martesore
 • Stresi  gjatë shtatëzanisë
 • Pirja  e duhanit, përdorimi i drogës dhe alkoolit
 • Indeksi  i masës trupore (BMI)
 • Ethe  gjatë shtatëzënësisë
 • Ata gjithashtu shikuan nëse fëmija ishte mashkull apo femër, kishte lindur para kohe dhe peshën e tyre të lindjes.

Cilat ishin rezultatet themelore?

Numri i fëmijëve të diagnostikuar me ADHD, autizëm ose një formë të aftësisë së kufizuar në zhvillim ishte çuditërisht i lartë. Studiuesit thanë:

 • 25.8% kishin ADHD
 • 6.6% kishin autizëm
 • 4.2% kishin ADHD dhe autizëm
 • 30.5% kishin paaftësi të tjera zhvillimore
 • vetëm 32.8% nuk kishin çrregullime zhvillimore

Studiuesit nuk e shpjegojnë apo diskutojnë pse një numër kaq i madh i fëmijëve në kampionin e tyre ishin diagnostikuar me njërën nga këto gjendje. Ata gjithashtu zbuluan se të gjithë foshnjat kishin shenja paracetamoli në plazmën e kordonit kërthizor.

Ata gjeten se:

 1. Fëmijët  me ngarkesën më të lartë të paracetamolit ishin 2.8 herë më të predispozuar të kenë ADHD sesa ato me sasi të ulët .
 2. Ata  me ngarkesën më të lartë të paracetamolit ishin 3.6 herë më të prirë të kishin autizëm sesa ata me ngarkesën më të ulët .
 3. Nuk kishte asnjë lidhje midis paracetamolit dhe diagnozës së aftësive të kufizuara të zhvillimit.

Si i interpretuan studiuesit rezultatet?

Studiuesit thanë: “Gjetjet nga ky studim kontribuojnë njohuri në hulumtimin e vazhdueshëm në lidhje me pasojat e mundshme negative neuro-zhvillimore të ekspozimit perinatal të acetaminofenit”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ndërkohë, në pirtje të fëmijës së parë

Amy Schumer nuk e fsheh autizmin e bashkëshortit

Jeta ime me dy fëmijë autik

“Autizmi nuk ka asnjë ditë pushim”