MENU
klinika

Ndiqni udhëzimet e reja

Përdorni probiotik për të trajtuar çrregullimet e tretjes?!

10.06.2020 - 10:15

Nuk ka prova të mjaftueshme shkencore për të mbështetur përdorimin e probiotikëve për të trajtuar shumicën e çrregullimeve të tretjes, sipas një udhëzimi të ri të Shoqatës Gastroenterologjike të Amerikës (AGA).

Probiotikët janë të gjallë, organizmat mikroskopikë që gjenden në ushqime ose shtesa dietike, sipas AGA. Ato përfshijnë disa baktere dhe kërpudha.

Përafërsisht 3.9 milion të rritur amerikanë kanë marrë probiotikë dhe shumë e bëjnë këtë për të përmirësuar shëndetin e tretjes, kështu që AGA rishikoi studimet e publikuara mbi përdorimin e tyre për çrregullime të tretjes. Rishikimi gjeti prova të pamjaftueshme për të rekomanduar probiotikë për trajtimin e sëmundjes Crohn, kolit ulcerativ, sindromës së zorrës së irrituar (IBS) dhe infeksionit C. dificile, raportoi AGA në  9 qershor në revistën Gastroenterology.

“Pacientët që marrin probiotikë për Crohn, kolit ulcerativ ose IBS duhet të konsiderojnë ndalimin,” tha Dr. Grace Su, një profesor i gastroenterologjisë në Universitetin e Miçiganit në Ann Arbor, i cili drejtoi panelin udhëzues. “Suplementet mund të jenë të kushtueshëm dhe nuk ka prova të mjaftueshme për të vërtetuar një përfitim ose për të konfirmuar mungesën e dëmit. Bisedoni me mjekun .”

Udhëzimi i ri AGA rekomandon gjithashtu kundër përdorimit të probiotikëve për të trajtuar gastroenteritin infektiv akut te fëmijët. Udhëzimi mbështet përdorimin e formulimeve të caktuara probiotike në tre situata: parandalimin e infeksionit C. dificil në të rriturit dhe fëmijët që marrin antibiotikë; parandalimi i enterokolitit nekrotizues te foshnjat me lindje të parakohshme me peshë të ulët; dhe menaxhimi i pouchitis, një ndërlikim i sëmundjes inflamatore të zorrëve.

“Ndërsa udhëzimi ynë nxjerr në pah disa raste përdorimi për probiotikë, më e rëndësishmja nënvizon se supozimet e publikut për përfitimet e probiotikëve nuk janë të bazuara, dhe se ekziston edhe një ndryshim i madh në rezultate bazuar në formulimin e produktit probiotik “, Tha Su në një njoftim të lajmeve AGA.

AGA tha se studimet klinike të dizajnuara mirë janë të nevojshme për të rafinuar udhëzimet e probiotikëve dhe për të hetuar kushte të tjera relevante klinike. Shoqata tha që gastroenterologët duhet të sugjerojnë probiotikë për pacientët e tyre vetëm nëse ka përfitim të qartë. Ata duhet të mbajnë në mend se efektet e probiotikëve vlejnë për llojet specifike të baktereve dhe kombinimet e shtameve, shtoi AGA

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN