MENU
klinika

RT/ "Falë përfitimeve të Covid-19"

Të papunët po shpenzojnë më shumë sesa kur kishin punë

16.07.2020 - 12:04

Ndihma shtesë financiare e dhënë për ata që humbën punën e tyre mes shpërthimit të koronavirusit ka rritur shpenzimet me amerikanët që blejnë më shumë sesa kur ishin duke punuar, këtë kanë gjetur zbulimet e fundit.

Qytetarët e SH.B.A.-së kanë të drejtë të marrin 600 dollarë shtesë në pagesa javore deri në fund të korrikut, përveç përfitimeve të tyre të rregullta të papunësisë, në bazë të Ligjit CARES – një ligj federal i lehtësimit që synon të ndihmojë familjet për të vështirësuar problemet ekonomike gjatë pandemisë.

Rezulton se shtesa jo vetëm që ka ndihmuar njerëzit e papunë të mbijetojnë, por gjithashtu u ka lejuar atyre që të rrisin shpenzimet. Pas analizimit të transaksioneve të 61,000 familjeve që morën përfitime të papunësisë në mes të marsit dhe majit, analistët e Institutit JPMorgan Chase arritën në përfundimin se familjet shpenzuan 10 përqind më shumë sesa bënë para pandemisë.

Studiuesit vunë re që sjellja e tillë e konsumatorit është e ndryshme nga ajo që shihet gjatë një recesioni tipik. Ata që marrin pagesa pa punë zakonisht shkurtojnë shpenzimet për shtatë përqind, pasi kompensimi tipik i papunësisë mbulon vetëm një pjesë të vogël të fitimeve të mëparshme të një personi.

Sidoqoftë, ndihma shtesë sipas programit skadon në fund të muajit, dhe kështu përfitimet do të ulen ndjeshëm për mbi 30 milion amerikanë. Përveç që është një goditje e madhe për familjet, kjo mund të përbëjë një rrezik të madh për tërë ekonominë e SHBA pasi aktiviteti i konsumatorit mund të bjerë në mënyrë dramatike, paralajmëroi hulumtimi.

“Vlerësimet tona sugjerojnë që skadimi do të rezultojë në ulje të mëdha të shpenzimeve, me efekte potencialisht negative si për familjet ashtu edhe për aktivitetin makroekonomik,” thanë analistët e Institutit JPMorgan Chase, siç citohet nga Reuters.

1.25 milion të tjerë amerikanë pritet të paraqesin papunësi javën e kaluar në raportin e punëve të shpallura së shpejti nga Departamenti i Punës i SHBA. Mbi 50 milion qytetarë amerikanë kanë paraqitur kërkesa të papunë që nga fillimi i krizës koronavirus.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Gafat e Bankës Qendrore Evropiane

A është ky fundi për euron?

Liberalizim apo kontroll shtetëror...

Çfarë nxisin krizat ekonomike?