MENU
klinika

Shkaqet

Çfarë është bllokimi i zorrëve?

12.07.2020 - 16:30

Ne kemi një zorrë të holla dhe një zorrë të trashë. Zorrë e hollë është një tub i gjatë i mbështjellë që lidh stomakun me zorrën e trashë . Zorrë e trashë është më e shkurtër, por më e gjerë dhe fillon nga fundi i zorrëve të holla deri në rektum. Zorrët marrin ushqim dhe lëngje nga stomaku. Ato tresin dhe thithin pjesën më të madhe të këtij materiali. Ajo që ka mbetur, e nxjerrin jashtë trupit si jashtëqitje (zbrazje) përmes rektumit dhe anusit.

Zorrët  mund të bllokohen.

 • Shkaqet më të zakonshme të një zorrë të bllokuar tek të rriturit janë indet nga operacioni, herniet dhe tumoret
 • Ushqimi dhe lëngjet nuk mund të lëvizin nëpër një zorrë të bllokuar
 • Zorrët  fryhen ndërsa mbushen me ushqim, lëng dhe gaz
 • Ju keni dhimbje barku të çrregullt, ndjeheni të sëmurë në stomak dhe mund të keni të vjella
 • Mjekët e gjejnë bllokimin me rrezet X
 • Ju mund të keni nevojë për kirurgji për të hequr bllokimin
 • Nëse nuk trajtohet, zorrët mund të shpërthejnë  dhe të shkaktojnë ënjtje dhe infeksion brenda barkut.

cfarë shkakton bllokim të zorrëve?

Tek bebet, zorrët e bllokuara shkaktohen nga:

 • Defekte të caktuara të lindjes
 • Meconium i vështirë (jashtëqitje e gjelbër e errët që është bërë në zorrët e një fëmije para lindjes)
 • Rrotullimi i zorrëve
 • Një pjesë e ngushtë ose e zhdukur e zorrëve
 • Rrëshqitja e një pjese të zorrëve në një tjetër (e quajtur intususception)
 • Një objekt që foshnja gëlltitet

Si të mësoni a ju kanë sulmuar parazitët e zorrëve - Telegrafi

Në të rriturit, zorrët e bllokuara shkaktohen nga:

 • Inde  nga operacioni i mëparshëm i barkut
 • Një hernie
 • Kancer
 • Gungë e vështirë e jashtëqitjes

Cilat janë simptomat e një zorrë të bllokuar?

 • Dhimbje dhimbje në bark
 • Të vjella
 • Duke mos u ndier i uritur
 • Mos kalimi i jashtëqitjes  dhe gazit
 • Ndonjëherë rrjedhja e gjakut në një pjesë të zorrëve të bllokuara është e ndërprerë. Nëse kjo ndodh, disa nga zorrët do të vdesin, dhe ju mund të keni:
 • Dhimbje të forta dhe të qëndrueshme
 • Ethet për shkak të infeksionit
 • Presioni i ulët i gjakut dhe organet që ndalojnë punën (sepsë)

Si mund të thonë mjekët nëse kam një zorrë të bllokuar?

Nëse mjekët dyshojnë për një zorrë të bllokuar, ata zakonisht bëjnë:

 • Rrezet X dhe / ose një skanim CT
 • Si e trajtojnë mjekët një zorrë të bllokuar?
 • Mjekët do t’ju mbajnë në spital dhe:
 • Kalojnë një tub përmes hundës në zorrë (tub NG) për të thithur gjithçka që qëndron pas bllokimit
 • Ju jap lëngje përmes venës (IV)
 • Ndonjëherë bllokimi largohet me tubin e thithjes. Nëse jo , ju mund të keni nevojë për kirurgji për të rregulluar bllokimin.
Shkaku... rezistenca ndaj atibiotikëve

Foshnja shtrohet me urgjencë në spital me meningjit

Mund të jenë të përbër nga alkool toksik

Kujdes nga dezinfektuesit e duarve!

Për ta ndaluar, kini parasysh 5 këshilla

Flokë të dobët që bien?