MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini patjetër

Çrregullimi i valvulave të zemrës, cilat janë simptomat?

12.07.2020 - 16:37

Katër valvulat e zemrës kontrollojnë se si rrjedh gjaku brenda dhe jashtë zemrës . Valvulat janë si dyert e njëanshme që mbajnë gjakun të rrjedhë në drejtimin e duhur.

Valvula mitrale ndan atriumin e majtë dhe barkushen e majtë. Kjo valvul hapet për të qarkulluar gjak nga mushkëritë nga atriumi i majtë dhe në barkushen e majtë. Valvula mbyllet për të mbajtur gjakun të mos kthehet  përsëri në atrium e majtë.

Rregullimi i valvulës mitrale është kur valvula nuk mbyllet gjatë gjithë rrugës. Kur barkushja e majtë kontrakton të pompojë gjak në trup, në vend të kësaj, disa prej gjakut rrjedh prapa në atrium.

Rregullimi i mitrës zakonisht shkaktohet nga kushtet gjenetike (të kaluara në familje) dhe nga një sulm në zemër. Sa më shumë gjak që rrjedh prapa, aq më e vështirë është që  të punojë zemra për të nxjerrë mjaftueshëm gjak

Përfundimisht, zemra duhet të pompojë  shumë për të kompensuar rrjedhjen dhe në këtë rast ju mund të  shfaqni dështimin e zemrës Mjekët mund të dëgjojnë një murmuritje në zemër përmes një stetoskopi dhe të bëjnë ekokardiografi për të diagnostikuar crregullimin mitral. Crregullimi  i butë mund të mos shkaktojë simptoma ose të ketë nevojë për trajtim

Crregullimi  i rëndë mund të shkaktojë simptoma, të tilla si gulçim ose një ritëm jonormal të zemrës, siç është fibrilacioni atrial Për crregullim të rëndë, valvula mitrale do të duhet të riparohet ose zëvendësohetnFibrilacioni atrial mund të shkaktojë probleme të tilla si mpiksja e gjakut ose goditje në tru.

Cilat janë shkaqet e crregullimit mitral?

 • Crregullimi  i valvulës mitrale mund të zhvillohet papritmas ose gradualisht.
 • Shkaqet e crregullimit të papritur të valvulës mitrale përfshijnë:
 • Infeksion bakterial i valvulës (endokardit infektiv)
 • Dëmtimi i valvulës  mitrale nga një sulm në zemër

Ushqimet që ngacmojnë stomakun, nxisin refluksin acid dhe rrisin ...

Shkaqet e crregullimit të valvulës mitrale graduale përfshijnë:

 • Dëmtimi i valvulës mitrale nga prolapsi i valvulës mitrale ose ethe reumatike e patrajtuar
 • Dëmtimi i barkushes së majtë (si për shembull nga sëmundja e arterieve koronare)

Cilat janë simptomat e rregullimit mitrale?

 • Ju mund të mos keni simptoma nga crregullimi i butë i valvulës mitrale
 • Crregullimi  i rëndë mitral mund të shkaktojë dështim të zemrës, e cila mund t’ju bëjë:
 • Të ndiheni të lodhur
 • Ndiheni pa frymë
 • Keni ënjtje në këmbë

Fibrilacioni atrial mund të shkaktojë:

 • Palpitimet (duke e ndjerë zemrën të rrah shpejt , përplasur ose duke ngadalësur rrahjet)
 • Gulçim

Si mund të thonë mjekët nëse kam crregullim të valvulës mitrale?

Mjekët dyshojnë për crregullimin duke dëgjuar zemrën me një stetoskop. Mjekët përdorin ekokardiografinë (një ultratinguj të zemrës suaj) për të zbuluar se sa e keqe është rrjedhja.

Mjekët gjithashtu mund të bëjnë teste për të parë atriumin e majtë dhe barkushen, siç janë:

 • Elektrokardiografia (ECG / EKG) (një test i shpejtë dhe pa dhimbje që mat rrymat elektrike të zemrës suaj)
 • Rrezet e kraharorit

Si e trajtojnë mjekët crregullimin?