MENU
klinika

Ja si trajtohet

Nga se shkaktohet infeksioni i thonjve?

02.07.2020 - 12:52

Paronychia akute është një infeksion bakterial i kutikulave të thonjëve.

Në paronychia akute, bakteret (zakonisht Staphylococcus aureus ose streptokokët) hyjnë përmes një carje në lëkurë që vjen nga një traumë e fortë  dhe humbje e kutikulës (lëkura në bazën e gishtave), ose acarim kronik (si ai i shkaktuar nga uji dhe pastruesit).

Paronychia akute në gishta është më e zakonshme në mesin e njerëzve që kafshojnë ose thithin gishtat. Tek gishtat e këmbëve, infeksioni shpesh fillon në një thonj që kanë tendencë të futen në mish. Disa ilaçe të reja të përdorura për trajtimin e kancereve të caktuara ose shtypjen e sistemit imunitar (për shembull, pas një transplantimi të organeve) gjithashtu duket se ndonjëherë shkaktojnë paronychia akute. Këto ilaçe përfshijnë gefitinib, erlotinib, sirolimus, everolimus, vemurafenib, dabrafenib dhe droga të ngjashme.

Paronychia është zakonisht akute, por paronychia kronike mund të ndodhë.

Paronychia akute zhvillohet përgjatë në anët dhe bazën e thonjve. Me kalimin e orëve , njerëzit me paronychia akute zhvillojnë dhimbje, ngrohtësi, skuqje dhe ënjtje. Qelbi zakonisht grumbullohet nën lëkurë . Rrallë, infeksioni depërton thellë në gisht dhe mund të kërcënojë në raste ekstreme, krahun ose këmbën. Këto infeksione më të thella ndodhin kryesisht te njerëzit që kanë diabet ose çrregullime të tjera që shkaktojnë qarkullim të dobët. Mjeku bën diagnozën e paronychia akute duke ekzaminuar gishtin e prekur ose shputën e këmbës.

Trajtimi

  • Antibiotikët
  • Kullimi i qelbit

Në fazën e saj më të hershme, paronychia akute mund të trajtohet me një antibiotik të marrë nga goja (të tilla si dikloksacilin, cefalexin, ose klindamicinë) dhe kompresa të shpeshta të ngrohta për të rritur rrjedhën e gjakut.

Nëse qelbi grumbullohet, duhet të kullohet . Mjeku mpiks gishtin me një anestezik lokal (siç është lidokaina) dhe ngre palosjen e thonjve me një instrument. Prerja e lëkurës është zakonisht e panevojshme. Një fitil i hollë me garzë mund të futet për 24 deri në 48 orë për të lejuar që zona të thahet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN