MENU
klinika

"Tregtia e vërtetë është tregtia midis jetës dhe mbijetesës"

RT/ Pakistani: Karantina është luks për të pasurit

02.07.2020 - 15:53

Pandemia e koronavirusit është një krizë e shëndetit publik dhe derisa të adresohet, ka shumë të ngjarë të ketë vështirësi ekonomike përpara, tha guvernatori i bankës qendrore të Pakistanit, Reza Baqir.

Pakistani ngriti një bllokim kombëtar dy-mujor në fillim të majit. Sidoqoftë, qeveria e kryeministrit Imran Khan aktualisht është duke synuar pikat e nxehta të shpërthimit në vend dhe duke i mbyllur ato zona përsëri, sepse rastet e Covid-19 u rritën pasi u lehtësua bllokimi në të gjithë vendin.

“Ne jemi shumë të shqetësuar. Së pari dhe më e rëndësishmja, kjo është një krizë e shëndetit publik – ne duhet ta kujtojmë veten për këtë, “tha Baqir për CNBC. “Dhe, vetëm mbi baza dytësore, atëherë bëhet një krizë ekonomike. Derisa të adresohet kriza e shëndetit publik, ne duhet të vazhdojmë të presim sfida në frontin ekonomik, “shtoi ai.

Sipas Baqir, bllokimet e zgjatura kombëtare janë një “luks i të pasurve”, ndërsa “për vendet si Pakistani, tregtia midis jetës dhe jetesës është një tregti shumë e vërtetë.”

Ai shpjegoi se Pakistani ka shumë punëtorë ditorë që fitojnë pagat ditore dhe se një bllokim do të kishte ndërprerë papritur burimin e tyre të vetëm të të ardhurave. Pa kursime për të mbijetuar, shumë prej atyre njerëzve do të ishin përballur me uri, tha ai.

Për të ndihmuar ekonominë të qetësojë krizën e koronavirusit, banka qendrore e Pakistanit ka injektuar rreth 7 miliardë dollarë, ose 2.5 përqind të PBB-së në ekonomi, në drejtim të mbështetjes së likuiditetit për familjet dhe bizneset. Javën e kaluar, ajo gjithashtu uli normën e politikës monetare me 100 pikë bazë në shtatë përqind.

“Nuk ka dyshim se ne përballemi me sfida të mëdha,” tha Baqir, duke shtuar, “Unë mendoj se strategjia e zgjuar e mbylljes së pikave të nxehta në qytete deri më tani po funksionon në mënyrë të arsyeshme, dhe ne kemi besim se, me kombinimin e masave, për ne, në anën ekonomike, ne duhet të dalim nga kjo krizë kryesisht e pasigurt. ”

Pakistani ka raportuar më shumë se 213,000 raste të koronavirusit. Numri i infeksioneve u rrit në 4,300 që nga e enjtja, me 78 të vdekur në një periudhë 24-orëshe.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Më shumë falimentime se vrasje...

“Nuk është krizë shëndetësore, por ekonomike”

The Guardian/ Më 'elastikë' për një tjetër krizë!?

A po tronditet ekonomia globale në të menduarit afatgjatë?

Për çfarë zotohen FMN dhe BB?

“Ekonomia globale do të tkurret me 3%”