MENU
klinika

Studimi i Harvard na zbulon të vërtetën

A është e shëndetshme për gratë që të pinë alkool?

27.08.2020 - 16:32

Mjekët shpesh kanë thënë se është përgjithësisht e shëndetshme për gratë që të pinë një pije alkoolike në ditë. Megjithatë, një studim i fundit nuk tregoi asnjë përfitim. Cila është e vërteta?

Përpara se t’i përgjigjemi pyetjes, le të përcaktojmë “një pije”: është 300 ml birrë, 150 ml verë, ose 45 ml e pijeve të forta. Dhe kjo do të thotë të pini një pije çdo ditë të javës, të mos e teproni të shtunën në darkë dhe të djelën të flimi mjaftueshëm.

Tani, përkundër studimit të fundit, ne rrinë në ato që kemi thënë, gjë e cila pasqyron studimin e shkencëtarëve të shquar të ushqimit në Harvard dhe universitete të tjerë. Por ju lutemi vini re fjalën “përgjithësisht” në pyetjen tuaj. Ka shumë praktika ushqyese që mund të jenë të shëndetshme për shumicën, por jo për të gjithë, njerëzit. Pse?

Sepse njerëzit janë të ndryshëm: mosha, gjinia, gjenet dhe mënyra e jetesës janë të ndryshme. Dhe sepse me disa lloje të ushqimit, pak është mirë por shumë nuk është: në doza të vogla ato janë një tonik, por në doza më të mëdha ato janë toksike.

Dhe për shkak se disa praktika ndikojnë në rrezikun e një sëmundjeje shumë ndryshe nga rreziku i një tjetri. Dhe sepse, globalisht, kombet janë shumë të ndryshëm në mënyrën e tyre të jetesës dhe rreziqet e sëmundjes. Cështja e alkoolit tek gratë thekson rëndësinë e të gjitha këtyre dallimeve.

Gjenet dhe gjinia ndikojnë nëse ju mund të bëheni të varur nga alkooli, sa me efikasitet metabolizoni alkoolin dhe efektin e alkoolit në organe. Në doza të vogla, alkooli ndryshon kiminë e trupit në mënyra që zvogëlojnë sulmet në zemër dhe goditjet. Në doza më të mëdha, dëmton shumë organe, përfshirë zemrën, trurin dhe mëlçinë, dhe dëmton fetusin në një grua shtatzënë.

Gjithashtu, varësia e alkoolit luan një rol kryesor në vdekjet në aksidente dhe krimin e dhunshëm. Sa i përket dallimeve globale, studimi për të cilin me siguri po i referoheni është ndikuar shumë nga niveli i vdekjeve në vendet në zhvillim, ku vdekja nga tuberkulozi (ndihmuar nga alkooli) është shumë më e zakonshme sesa në Shtetet e Bashkuara.

Sa i përket efektit të alkoolit në sëmundje të ndryshme, më shumë se 100 studime tregojnë se një grua që ka një pije në ditë, krahasuar me një grua që nuk pi, ka një rrezik të zvogëluar për të pasur sulm në zemër dhe llojin më të zakonshëm të goditjes . Megjithatë, shumë nga të njëjtët studime , tregojnë gjithashtu se edhe një pije në ditë rrit rrezikun e një gruaje nga kanceri i gjirit. Duke menduar për këtë, është e rëndësishme të dini se sulmet në zemër janë deri tani shkaku më i zakonshëm i vdekjes tek gratë, duke vrarë 10 herë më shumë gra sesa kanceri i gjirit.

Pra, një grua që është shtatzënë, ose që ka një histori personale ose familjare të kancerit të gjirit, sëmundjeve të mëlçisë ose abuzimit me alkoolin, në përgjithësi duhet të shmangë alkoolin. Për të tjerët, një pije në ditë është përgjithësisht e shëndetshme.