MENU
klinika

Mundësitë e pafundme për sipërmarrësit

Bota virtuale si ‘shpëtim’ i ekonomisë nga pandemia

09.08.2020 - 10:09

Izolimet tani janë duke u lehtësuar në pjesën më të madhe të botës, por, teksa ‘COVID-recesioni’ vazhdon të thellohet, shumë njerëz do ta gjejnë veten të varur nga të njëjtët botë virtuale si një mënyrë për të zëvendësuar të ardhurat nga bota reale.

Marsi dhe Prilli 2020 panë rritje dramatike në kohë dhe para të shpenzuara në platformat virtuale. Shpenzimet për lojëra dixhitale u rritën 11% në 10 miliardë dollarë, totali më i lartë mujor ndonjëherë, ndërsa lojërat celulare me 15% në 5.7 miliardë dollarë.

Nuk është për t’u habitur që lojërat shpërthejnë me më shumë njerëz në shtëpi, shpesh pa lëvizje ose punë. Ajo që ishte e habitshme ishin mënyrat se si njerëzit përdorën platformat virtuale për tu shprehur, shoqërizuar dhe rimagjinuar ngjarjet që nuk mund të ndodhin “në jetën reale”.

Për shembull, në Japoni, studentët që ishin dërguar në shtëpi nga shkolla mbajtën ceremoninë e diplomimit në Minecraft. Në New York, një zhvillues organizoi një konferencë për 8.500 njerëz në Crossing Animal. Shembuj të ngjashëm kanë qenë një dukuri e rregullt gjatë tre muajve të fundit pasi njerëzit kanë kaluar pjesë të konsiderueshme të jetës së tyre në botën virtuale.

Bota virtuale mund të prodhojë të ardhura reale

Tani, pasi ndikimi ekonomik i COVID-19 fillon të hyjë në fuqi, ne do të shohim gjithnjë e më shumë njerëz që kërkojnë të fitojnë para nga aktivitetet e tyre virtuale për të shtuar ose zëvendësuar të ardhurat ekzistuese.

Kjo nuk do të thotë që të gjithë papritmas do të bëhen lojtarë profesionist. Mundësitë për të fituar para në këto ‘ekonomi virtuale’ janë të shumta dhe të shumëllojshme, dhe ato shkojnë përtej lojrave.

Disa prej tyre për të fituar para edhe në botë virtuale fillojnë nga mbledhja dhe shitja e monedhave në lojërat online si World of Warcraft ose Runescape, deri te krijimi i bizneseve në platforma virtuale si Zoobies, një biznes në SecondLife duke ofruar foshnja virtuale te prindërit e ardhshëm virtualë.

Kompania e njohur L’Atelier, ka kryer një studim të thelluar të këtyre “ekonomive virtuale” në fillim të këtij viti duke zbuluar se tashmë ka qindra mijëra njerëz që fitojnë të ardhura reale nga platformat virtuale globalisht, duke gjeneruar mbi 66 miliardë dollarë në vlerë të shtuar bruto, më të lartë sesa PBB-ja e Bullgarisë.

Ekzistojnë gjithashtu një numër në rritje i transmetuesve dhe influencuesve, të cilët përdorin reputacionin që ata kanë kultivuar në një mjedis virtual, të tilla si Animal Crossing ose Pokemon Go, për të gjeneruar të ardhura nga mediat sociale në platforma si Twitch, YouTube ose TikTok. Në secilin rast, punëtori po gjen mënyra për të siguruar vlerën dhe nxjerrë të ardhura nga një mjedis virtual.

Një rrugë tjetër, më pak publike, për të fituar para virtuale qëndron në shenjat jo të ndezshme (NFT). Këto shenja kriptografike krijojnë në mënyrë unike pronësinë e pasurive virtuale, duke i bërë ato tërheqëse për investitorët.

Si ndryshon ekonomia virtuale nga ekonomia reale

Ekonomitë virtuale janë të vendosura të lulëzojnë pas izolimit, sepse aftësia e tyre për të gjeneruar të ardhura është kryesisht e pa ndikuar nga ngjarjet e jashtme. Për shembull, një valë e dytë e virusit do të ndikonte pak për të shkundur themelet e realiteteve tona virtuale.

Edhe ndërsa bizneset fizike rihapen, do të duhet kohë që besimi i konsumatorit të kthehet, dhe grumbullimet masive të botës reale me shumë mundësi nuk do të ndodhin për disa kohë. Kjo do të thotë që sjelljet virtuale të mësuara gjatë izolimit janë vendosur të vazhdojnë, dhe bashkë me të edhe rritja e përshpejtuar e punëve virtuale.

Dhe punët virtuale mund të jenë më tërheqëse se shumë forma të punësimit tradicional. Ekonomia virtuale ka më pak pengesa për hyrje sesa punët tradicionale, dhe është më meritokratike dhe egalitare.

Kjo kurrë nuk ka qenë më e rëndësishme në botën e zhvilluar, ku lëvizja sociale ka ngecur. Sipas OECD, tani duhen pesë gjenerata për një fëmijë të lindur në një familje me të ardhura të ulëta në SH.B.A., Britani e Madhe, Francë, Gjermani apo Kore, për të arritur një të ardhur mesatare.

Një botë e re me rregulla të reja

Rëndësia e ekonomisë virtuale qëndron në faktin se ajo nuk luan me të njëjtat rregulla si bota reale, ku burimet e kufizuara dhe pabarazitë globale i japin rrugë paqëndrueshmërisë.

Të ardhurat virtuale janë një mbrojtje asimetrike kundër ngjarjeve të botës reale, dhe, pasi miliona njerëz më shumë e gjejnë veten jashtë punës në javët dhe muajt në vazhdim, ata do të bëhen një burim alternativ gjithnjë e më i rëndësishëm të ardhurash. Për ata që kanë njohuri dhe mendësi sipërmarrëse, potenciali është praktikisht i pakufishëm në botën virtuale.