MENU
klinika

"Lajmi i mirë është që…"

“Faktet janë kokëforta”/ Epidemiologu: Ja grupmoshat më të rrezikuara

05.08.2020 - 11:02

Epidemiologu, Ilir Alimehmeti ka publikuar një studim të detajuar të realizuar në SHBA, ku evidentohen grup-moshat më të rrezikuara nga infeksioni i COVID-19.

Në studimin amerikan, sipas Alimehmetit, vdekshmëria e koronavirusit është krahasuar me vdekshmërinë që sjell një aksident automobilistik.
“Per ta ilustruar, autoret e kane krahasuar vdekshmërinë nga COVID-19 me vdekshmërinë nga aksidentet automobilistike dhe nga aksidentet ne përgjithësi.

Çfarë gjejnë ne krahasim me aksidentet?

Mosha 0-34 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 është 3 here me e ulet se sa vdekshmëria nga aksidentet

Mosha 35-44 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte njesoj me vdekshmerine nga aksidentet.

Mosha 45-54 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 5 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Mosha 55-64 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 17 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Mosha 65-74 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 60 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Mosha 75-84 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 99 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Mosha 85+ vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 105 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Pra, kujdes!

Nese je <45 vjeç me shume gjase asgjë s’do te te ndodhe, dhe ky është lajm i mire për te rinjtë tanë, POR: 1. Gjithsesi ruhu njësoj siç merr masat e sigurise ndaj aksidenteve.
2. SIDOMOS MBRO MOSHAT ME TE MEDHA, SE AKSIDENTET NUK TRANSMETOHEN KURSE SARS-COV-2 PO!”, thekson epidemiologu.


Postimi i plotë

”Faktet jane kokeforta; cilado qofshin deshirat tona, preferencat tona, apo diktatet e pasiomeve tona, ato nuk mund te ndryshojne dot faktet dhe evidencen.”

Cit. John Adams

Ne meta-analizen e tyre (maja e nivelit te evidencës ne shëndetësi), autoret e Universitetit te Pensilvanise (SHBA) raportojne vdekshmërinë nga COVID-19 (IFR – infection fatality rate) ne National Bureau of Economic Research.

Siç e dime ka një gradient shume te forte, me vdekshmëri shume me te larte te moshat me te medha dhe me vdekshmëri pothuajse zero ose minimale ne moshat e reja.

Per ta ilustruar, autoret e kane krahasuar vdekshmerine nga COVID-19 me vdekshmerine nga aksidentet automobilistike dhe nga aksidentet ne pergjithesi.

Çfarë gjejnë ne krahasim me aksidentet?

Mosha 0-34 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 është 3 here me e ulet se sa vdekshmëria nga aksidentet

Mosha 35-44 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte njesoj me vdekshmerine nga aksidentet.

Mosha 45-54 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 5 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Mosha 55-64 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 17 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Mosha 65-74 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 60 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Mosha 75-84 vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 99 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Mosha 85+ vjeç: vdekshmëria nga COVID-19 eshte 105 here me e larte se vdekshmeria nga aksidentet.

Pra, kujdes!

Nese je <45 vjeç me shume gjase asgjë s’do te te ndodhe, dhe ky është lajm i mire për te rinjtë tanë, POR: 1. Gjithsesi ruhu njësoj siç merr masat e sigurise ndaj aksidenteve.

2. SIDOMOS MBRO MOSHAT ME TE MEDHA, SE AKSIDENTET NUK TRANSMETOHEN KURSE SARS-COV-2 PO!

Distance fizike

Higjiene e rregullt

Maske ne mungese distance

Dr. Shk. Ilir Alimehmeti

Epidemiolog Klinik

Fakulteti i Mjekesise, UMT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja kur do të ‘dobësohet’ koronavirusi

Epidemiologu kosovar bën parashikimin