MENU
klinika

Ja kujt i referohen mjekëtt britanik

Një tjetër efekt anësor i ri i COVID-19

02.08.2020 - 12:51

Aftësitë e COVID-19 janë të shumta, dhe tani studiuesit britanikë raportojnë se shumë pacientë që shërohen nga infeksioni me koronavirusin e ri kanë probleme të gjata të dëgjimit.

Për studimin, 120 pacientë amerikanë që ishin shtruar në spital për COVID-19 morën pjesë në një studim telefonik.

Kur pacientët u pyetën nëse kishin ndonjë ndryshim në dëgjimin e tyre, 13% thanë se ishte më keq. Tetë pacientë thanë se dëgjimi i tyre ishte përkeqësuar dhe tetë thanë se kishin tringëllimë në veshë (kumbim në vesh).

“Tashmë e dimë se viruset si fruthi, shyta dhe meningjiti mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit, dhe koronaviruset mund të dëmtojnë nervat që mbartin informacion në dhe nga truri”, tha studiuesi Kevin Munro, profesor i audiologjisë në Universitetin e Mançester.

“Është e mundur, në teori, që COVID-19 mund të shkaktojë probleme me pjesë të sistemit të dëgjimit, përfshirë veshin e mesëm,” tha ai në një njoftim universitar.

Kushte të tilla si neuropatia dëgjimore, një problem i dëgjimit, në të cilin transmetimi përgjatë nervit auditor në tru është i dëmtuar, mund ta bëj të vështirë dëgjimin e zhurmës në sfond, shtoi Munro.

Sindroma Guillain-Barre, e cila është shoqëruar me COVID-19, është e lidhur edhe me neuropatinë dëgjimore.

Por më shumë kërkime janë të nevojshme për të identifikuar saktësisht se si ndikon virusi në dëgjim, vunë në dukje studiuesit.

“Ndërsa ne jemi të sigurt në mënyrë të arsyeshme në diferencimin e ndryshimeve para-ekzistuese dhe të fundit në dëgjim dhe tringëllimë në veshë, duhet të bëjmë kujdes”, tha Munro.

“Është e mundur që faktorë të ndryshëm nga COVID-19 mund të ndikojnë në humbjen ekzistuese të dëgjimit dhe tringëllimë në veshë. Këto mund të përfshijnë stresin dhe ankthin, përfshirë përdorimin e maskave të fytyrës që e bëjnë komunikimin më të vështirë, medikamente që përdoren për trajtimin e COVID-19 që mund të dëmtojnë veshin, apo faktorë të tjerë që lidhen me të qenit i sëmurë në mënyrë kritike, “shpjegoi ai.

Raporti u botua më 31 korrik në Gazetën Ndërkombëtare të Audiologjisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN