MENU
klinika

Alergji, intolerancë apo ndjeshmëri?

Po plakeni dhe nuk mund t’i hani më disa ushqime?!

21.08.2020 - 11:41

Keni probleme për të ngrënë ushqime të caktuara ndërsa plakeni? Ja çfarë mund të bëni.

Disa  ushqime që keni shijuar papritur nuk pajtohen më me ju? A përjetoni shpesh fryrje, dhimbje barku dhe dhimbje që mund të ndryshojnë në ashpërsi dhe kohëzgjatje dhe qe vijnë e shkojnë pa ndonjë arsye të dukshme?

Nëse po, ju mund të keni një ndjeshmëri ndaj ushqimit, një çështje që ndikon tretjen e ushqimit që bëhet e zakonshme ndërsa njerëzit plaken.

Ndjeshmëria ndaj ushqimit është thjesht një shenjë që sistemi juaj tretës po ndryshon .Mund të jetë fizikisht e pakëndshme ndonjëherë, por ka mënyra për të menaxhuar këtë ndryshim pa ndikuar në dietën tuaj të përgjithshme dhe të siguroni që të vazhdoni të merrni lëndët ushqyese jetike që ju nevojiten.

Shumë njerëz ngatërrojnë një ndjeshmëri ushqimore me një intolerancë ushqimore ose alergji. Ndërsa këto kushte ndajnë shumë simptoma të zakonshme, ato janë mjaft të ndryshme. Ja një vështrim për secilin.

Ndjeshmëria ndaj ushqimit. Ky është reagimi fizik negativ një individi ndaj një ushqimi, pije ose përbërësi të caktuar. Simptomat mund të jenë vetëm probleme të tretjes, të tilla si dhimbje barku, fryrje dhe gaz.

Sidoqoftë, ju gjithashtu mund të keni lodhje, dhimbje koke ose “mjegull të trurit”. Për shembull, disa njerëz kanë probleme me tretjen dhe simptoma të tjera pasi të hanë shumë gluten, një proteinë që gjendet në grurë, elb dhe thekër. Kjo është e ndryshme nga sëmundja celiac, e shkaktuar nga një reagim imunitar ndaj glutenit që kërkon shmangie të plotë të proteinave.

Intoleranca e ushqimit. Një intolerancë do të thotë që ju mungojnë enzimat e nevojshme për të prishur dhe përvetësuar përbërës të caktuar. Pamundësia për të tretur laktozën, sheqerin në produktet e qumështit, është një intolerancë e zakonshme ushqimore. Kur laktoza nuk përthithet, ajo fermentohet në zorrë të trashë dhe çon në simptoma si gaz, nauze dhe dhimbje të zorrëve.

Alergjia e ushqimit. Një alergji është më serioze nga trekushtet. Ndodh kur trupi gabon një përbërës ushqimor si të dëmshëm dhe mbron veten duke prodhuar nivele të larta të një lloji të antitrupave të quajtur imunoglobulinën E. Ndonjëherë një alergji ushqimore është kërcënuese për jetën dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Alergjitë më të zakonshme ushqimore janë tek butakët, arrat, peshqit dhe vezët. Një person me alergji ushqimore mund të ketë simptoma të ngjashme me një intolerancë ose ndjeshmëri, por gjithashtu mund të përjetojë skuqje, fryrje në fyt dhe gulçim.

And yet there is still who talks about food intolerances

Prej të treve, ndjeshmëria ndaj ushqimit është më e zakonshme ndërsa kaloni moshën. Faktori  kryesor është një “dobësim” natyral i rreshtimit të zorrëve që çon në rrjedhje të vogla.

Një mënyrë për të parë këtë ndryshim është të pikturoni zorrën si një mur kështjellash të ndërtuar për tu mbrojtur kundër pushtuesit si bakteret, viruset dhe parazitët.

Ndërsa plakeni, ky mur mund të dobësohet dhe hapësirat zhvillohen midis qepjeve. Kjo lejon më shumë pushtues të vërshojnë, të cilët mund të shkaktojnë inflamacion dhe të shkaktojnë të gjitha llojet e problemeve të tretjes. Ndryshimet në dietën e përditshme mund të dobësojnë më tej strukturën e murit – për shembull, nëse hani sasi të mëdha të ushqimeve të skuqura dhe të përpunuara. Sasia është gjithashtu një çështje.

Trajnim i ndjeshmërisë

Ka mënyra për të menaxhuar një ndjeshmëri ushqimore dhe për të mbajtur sistemin e tretjes të shëndetshëm. Hapi i parë është identifikimi i ushqimeve me probleme. Ju mund të keni një ide të mirë se cilat ushqime janë krijuesit e problemeve, por ndjeshmëria juaj gjithashtu mund të shkaktohet nga kombinime të ushqimeve apo edhe nga sasi të caktuara.

Qasja më e mirë për të menaxhuar ndjeshmërinë e ushqimit është të miratoni një dietë afatshkurtër të eliminimit. Ajo funksionon kështu:

Ju eliminoni një ushqim të veçantë për rreth dy deri në katër javë për të parë nëse simptomat zvogëlohen. Pastaj rivendosni ushqimin gradualisht, sipas tolerancës tuaj, për të parë nëse simptomat rishfaqen.Dietat eleminuese janë provë-dhe-gabim, dhe ju mund të duhet të provoni ushqime dhe sasi të ndryshme deri sa të gjeni kombinimin e duhur.

Ndërsa është e mundur të ndiqni një dietë eleminimi vetë, rekomandohet konsultimi me një dietolog.

Këta profesionistë mund t’ju drejtojnë gjatë procesit dhe t’ju ndihmojnë të gjurmoni përparimin tuaj, si dhe të ofrojnë  mjete mbështetëse si krijimi i një ditari ushqimor dhe grafiku i simptomave. Një dietolog ose një nutricionist gjithashtu mund të sigurohet që të mos shkurtoni ushqime që ofrojnë vitamina dhe lëndë ushqyese të nevojshme”.

Pasi të keni identifikuar ushqimin me probleme (ose ushqimet), ju udhëzoheni të rregulloni porcionet, të ndryshoni zakonet e ngrënies – si psh kur dhe sa shpejt hani.

Jo gjithmonë duhet të hiqni dorë nga ushqimet që ju pëlqejnë, por duke adresuar sistemin e tretjes që ndryshon,  mund ta bëni ushqimin më të këndshëm dhe të siguroheni të mbani një dietë të shëndetshme.