MENU
klinika

Përgjigjen ekspertët

5 pyetjet më të shpeshta për kolesterolin

20.09.2020 - 13:46

Për nder të Muajit të Edukimit për Kolesterolin, një çift ekspertësh ka sqaruar pesë pyetje të zakonshme për të.

A kanë rëndësi numri i kolesterolit në gjak?

“Përgjigja është po”, tha Dr. Neil Stone, Profesor Bonoë në Mjekësi-Kardiologji në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northëestern në Çikago.

Studimet tregojnë se njerëz të shëndetshëm me nivele LDL (kolesteroli i keq) prej 100 mg / dL ose më poshtë kanë tendencë të kenë nivele më të ulëta të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, duke mbështetur një filozofi “më e ulët është më e mirë”, sipas udhëzimeve të kolesterolit të lëshuara nga Kolegji Amerikan i Kardiologjisë dhe Shoqata Amerikane e Zemrës në 2018

Rekomandimet e vjetra theksuan shënjestrimin e numrave specifik të kolesterolit. Por sot, mjekët përdorin teste të kolesterolit si pjesë e një vlerësimi të personalizuar të rrezikut të përgjithshëm kardiovaskular. Ata me rrezikun më të lartë kanë më shumë për të fituar nga ulja e kolesterolit.

Por “kolesteroli nuk ekziston i izoluar,” tha ai. “Duhet menduar për dietën ,mënyrën e jetesës dhe mjekimin për të trajtuar të gjithë vazhdimin e rrezikut të presionit të gjakut, kolesterolit, sheqerit
në gjak dhe peshës.”

Udhëzimet rekomandojnë kontrollimin e kolesterolit dhe faktorëve të tjerë tradicionale të rrezikut të kontrolluar çdo katër deri në gjashtë vjet, duke filluar nga mosha 20 vjeç. Nëse pandemia COVID-19 i ka komplikuar ato plane, azhurnohuni kur mund ta bëni në mënyrë të sigurt, tha Kristina Petersen, një profesore  në departamentin e shkencave ushqyese në Universitetin Teksas të Teksasit në Lubbock.

Unë jam i hutuar në lidhje me kolesterolin “e mirë” kundrejt “të keq”. Ku duhet të përqendrohem?

Kur të bëni testimin e gjakut, me siguri do të shihni numra për kolesterolin total, kolesterolin LDL (të keq), kolesterolin HDL (të mirë) dhe trigliceridet (yndyrnat).

LDL është i ashtuquajturi kolesterol i keq, sepse rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe problemeve të tjera shëndetësore. HDL quhet kolesteroli i mirë sepse të kesh një nivel më të lartëshoqërohet me rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Ulja e LDL duhet të jetë përparësia, tha Petersen,bashkëautor i një këshillimi shkencor mbi kolesterolin dietik dhe sëmundjet e zemrës botuar në revistën Circulation vitin e kaluar.

“Gjëja më e rëndësishme është ulja e kolesterolit LDL, sepse kjo është ajo që në fund të fundit rrit rrezikun e sëmundjes së zemrës”, tha ajo.

A duhet të shqetësohem për kolesterolin në ushqim?

Shumë burime të kolesterolit në dietë janë gjithashtu burime të yndyrës së ngopur, tha Petersen. “Ne duam të kufizojmë marrjen e yndyrave të ngopura në dietë. Dhe nëse e bëni këtë, marrja e kolesterolit dietik do të jetë e ulët.” Ulja e yndyrës së ngopur mund të përmirësojë numrin e LDL në katër deri në gjashtë javë, tha ajo.

Këshillimi për kolesterolin dietik thekson se një dietë e shëndetshme është më e rëndësishme sesa përqendrimi në një synim specifik të kolesterolit dhe një dietë e tillë nxjerr në pah frutat, perimet, drithërat, produktet e qumështit me pak yndyrë ose pa yndyrë, proteina shtazore të ligëta ose burime të proteinave bimore , arra, fara dhe vajra bimorë të lëngshëm.

Përzgjedhja e ushqimit të duhur mund të jetë veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që janë të ndjeshëm ndaj kolesterolit dietik, gjë që disa studime sugjerojnë se mund të jetë rasti për afërsisht 1 në 4 persona. Një përmbledhje e vitit 2019 e botuar në JAMA e studimeve afatgjata sugjeroi që çdo 300 miligramë shtesë e kolesterolit dietik të konsumuar në ditë lidhej në mënyrë të konsiderueshme me rrezik më të lartë të sëmundjes së zemrës.

“Pacienti duhet të flasë me mjekun për individualizimin e” kufijve të kolesterolit dietik, tha Stone.

A është mirë të konsumojmë vezë?

Të verdhat e vezëve janë të njohura për kolesterolin e tyre, dhe një vezë e madhe e skuqur përmban 169 miligram kolesterol. “Ju mund të hani vezë,” tha Petersen. “Ne sugjerojmë të hani jo më shumë se një vezë të plotë në ditë në mënyrë që të mbani marrjen e kolesterolit të ulët, por patjetër që mund të hani vezë si pjesë e një modeli të shëndetshëm dietik”.

Studimi është i paqëndrueshëm, tha ajo, sepse vezët shpesh konsumohen me ushqime të larta në yndyrë të ngopur, duke e bërë të vështirë për të analizuar dëmin e mundshëm.

Dhe njerëzit ndryshojnë, tha Stone. “Disa pacientë hanëdy vezë në ditë dhe kolesteroli i tyre nuk lëkundet. Pacientë të tjerë hanë dy vezë në ditë dhe kolesteroli i tyre rritet me 50 pikë.”

A është e mundur të trashëgoni kolesterol të lartë?

Kolesteroli i lartë LDL ndonjëherë shkaktohet nga një anomaly gjenetike e quajtur hiperkolesterolemi familjare që prek rreth 1 në 212 të rritur të SHBA. Nëse merret herët, ilaçet e kombinuara me një dietë të shëndetshme dhe ushtrime fizike mund të jenë shumë efektive.

Udhëzimet thonë se është e arsyeshme të kontrollohet kolesteroli tek fëmijët e vegjël që 2 vjec të cilët kanë një histori familjare të sëmundjes së hershme të zemrës ose kolesterolit të lartë.

Të gjithë duhet të jenë të vetëdijshëm për nivelet e tyre të kolesterolit dhe të jenë të kujdesshëm për lidhjen me shëndetin e përgjithshëm, madje edhe midis pandemisë, tha Stone.

Kjo nuk është saktësisht koha e duhur për të lënë dietën dhe ushtrimet e rregullta – për të zhvilluar zakone që nuk janë të shëndetshme për zemrën, “tha ai.

“Kjo është saktësisht koha e duhur për të mësuar se si të ushqehemi më pak, të ushqehemi më mirë, të lëvizim më shumë çdo ditë, dhe mos të shtojmë në peshë “.