MENU
klinika

Studim i ri

A duhet gratë të bëjnë një ekzaminim vjetor të legenit?

08.09.2020 - 14:56

Nëse keni pritur të merrni një ekzaminim të legenit si një pjesë rutinë e analizave vjetore të trupit të një gruaje, mund të habiteni kur mësoni se ekspertët e shëndetit nuk bien dakord nëse është e nevojshme. Ekzaminimi – në të cilin klinicisti ekzaminon qafën e mitrës, mitrën dhe vezoret – ka qenë rutinë për dekada, por së fundmi përfitimet e tij janë vënë në diskutim.

Në vitin 2014, Kolegji Amerikan i Mjekëve – një grup me ndikim i specialistëve të mjekësisë së brendshme – lëshoi një rekomandim kundër ekzaminimeve rutinë të legenit për gratë që nuk janë shtatzënë dhe nuk kanë rrezik të pazakontë për ose simptoma të sëmundjeve të legenit. Sidoqoftë, Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) i ka qëndruar rekomandimit të tij të gjatë – ekzaminimet vjetore të legenit për gratë e moshës 21 vjeç e lart – bazuar në mendimin e ekspertit. Në Mars 2017, Forca e Punës e Shërbimeve Parandaluese të Sh.B.A – organizata e shquar e udhëzimeve mjekësore – vendosi që nuk ka prova të mjaftueshme për të rekomanduar pro ose kundër shqyrtimeve vjetore.

Megjithatë, ekzistojnë disa pika të marrëveshjes. Si Organizata Botërore e Shëndetësisë ashtu edhe ACOG kanë publikuar rekomandime duke theksuar në mënyrë të qartë se ekzaminimet rutinë të legenit nuk kërkohen para fillimit të kontracepsionit hormonal për gratë e shëndetshme asimptomatike. Ekziston gjithashtu një konsensus i përgjithshëm që provimet e legenit nuk kërkohen për të identifikuar infeksionet seksualisht të transmetueshme sepse testet e urinës janë po aq efektive. Dhe Pap-testet e rregullta, të cilat nuk kërkojnë një ekzaminim të legenit, janë akoma të rekomanduara botërisht.

Rekomandime për shqyrtimin e kancerit të qafës së mitrës

kancer gjinekologjik-konica.al

Në shqyrtimin e kancerit të qafës së mitrës, një instrument i vogël futet në qafën e mitrës për të mbledhur një mostër indi që do të ekzaminohet për qelizat jonormale, praninë e virusit të papillomës njerëzore (HPV), ose të dyja. Rekomandimet për depistimin bazohen në moshën e një gruaje dhe rrezikun individual për kancerin e qafës së mitrës. Për gratë e moshës 21 deri 65 vjeç: Rekomandohet çdo tre vjet depistimi i kancerit të qafës së mitrës me Pap test. Për gratë e moshës 30 deri 65 vjeç që dëshirojnë të zgjasin intervalin e depistimit, këshillohet depistimi me një kombinim të ekzaminimeve mikroskopike të qelizave të qafës së mitrës dhe testimi i HPV çdo pesë vjet.

Për gratë më të vjetra se 65 vjec: Ekzaminimi për kancerin e qafës së mitrës nuk rekomandohet për gratë më të vjetra se 65 vjec të cilat kanë pasur një shqyrtim adekuat paraprak dhe nuk janë në rrezik të lartë për kancerin e qafës së mitrës.

Për gratë që kanë bërë një histerektomi: Ekzaminimi i kancerit të qafës së mitrës nuk rekomandohet për gratë që kanë bërë një histerektomi në të cilën është hequr mitra dhe që kurrë nuk kanë pasur një dëmtim parakanceroz të shkallës së lartë ose kancer të qafës së mitrës.

Gratë kanë qëllime të ndryshme për vizitën e legenit. Është  e rëndësishme për ne të diskutojmë nëse testimi ka të ngjarë të sigurojë informacion të dobishëm ose nëse përfitimet nuk justifikohen nga shqetësimi i mundshëm. Për disa gra, një zbulim normal mund të ndihmojë në zbutjen e ankthit ose shqetësimeve. Për të tjerët, diskutimi dhe provimi mund të zbulojnë çështje që lidhen me seksualitetin, mosmbajtjeje urinare ose pyetje të tjera të ndjeshme ose të mundshme të turpshme që ajo nuk i ngriti fillimisht.

Ndonjëherë rreziqet e trajtimit të tepërt mund të tejkalojnë përfitimet e testimit. Gjithmonë ekziston mundësia për të gjetur një rritje beninje që nuk ka të ngjarë të shkaktojë ndonjë problem, por do të çojë në testime të mëtejshme dhe ndoshta edhe në operacion. Gjithashtu, një grua e moshuar ose me shëndet të dobët mund të mos dëshirojë të trajtohet për kushte që mund të zbulohen gjatë një ekzaminimi të legenit.

Në atë rast, nuk ka asnjë arsye për të vazhduar bërjen e ekzaminimeve të legenit, veçanërisht nëse ajo po ndërpret testime të tjera rutinë të shëndetit si mamografitë dhe kolonoskopitë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN