MENU
klinika

Analiza

Çfarë mund të mësojë Evropa nga modeli suedez anti-Covid?

25.09.2020 - 15:45

Qeveritë e BE-së që u mbyllën në fillim të pandemisë gjithnjë e më shumë po imitojnë modelin suedez, që nuk aplikoi karantinë të detyrueshme. Ekspertët ama thonë që ky model nuk do t’i shkonte përshtat të gjithë vendeve.

Ndërsa infeksionet rriten në disa vende evropiane, Franca, e cila aktualisht është mesatarisht në afro 12,000 raste në ditë, ka përjashtuar një bllokim tjetër kombëtar, duke ndjekur një strategji që kryeministri, Jean Castex, e quan “të jetosh me virusin” dhe duke vendosur masa lokale.

Spanja, e cila këtë javë kaloi 700,000 raste, ka refuzuar gjithashtu një mbyllje të dytë. Në Mbretërinë e Bashkuar, ministri i jashtëm, Dominic Raab, u ndie i detyruar të mohojë atë që Carl Heneghan, drejtor i Qendrës për Mjekësi të Bazuar në Prova në Oksford, e ka quajtur një “ndryshim të qartë të politikës” që arriti në “një lëvizje drejt Suedisë”, me më shumë mbështetje në përgjegjësinë personale dhe një pranim se numri i çështjeve do të rritet.

Masat për të përmbajtur virusin nuk do të jenë të diktuara nga qeveria qendrore, por lokale dhe të mbështetura në përgjegjësinë civile individuale.

Autoritetet gjithashtu argumentojnë që shëndeti publik duhet të shihet në kuptimin e gjerë, duke thënë se bllokimet e rrepta të detyrueshme mund të kenë ndikime serioze dytësore, duke përfshirë rritjen e papunësisë dhe problemet e shëndetit mendor.

Sidoqoftë, mbeten pyetje të mëdha në lidhje me qasjen suedeze, e cila është kontestuar ashpër nga disa brenda dhe jashtë Suedisë. Ndërsa tani ka shenja që numri i infeksioneve të reja po rritet përsëri dhe autoritetet kanë thënë që kufizimet e reja në Stokholm janë të mundshme, Suedia nuk ka parë deri më tani rritjen shumë të mprehtë të kohëve të fundit që ka përjetuar Spanja, Franca dhe rreth një duzinë shtetesh të tjera evropiane që prej gushtit.

Sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, ajo ka raportuar 37 raste të reja për 100,000 banorë në 14 ditët e fundit, krahasuar me 320 në Spanjë, 229 në Republikën Çeke, 205 në Francë, 139 në Belgjikë dhe 132 në Holandë.

Ekspertët thonë se është ende shumë herët për të gjykuar qasjen e çdo vendi kundrejt pandemisë. Sidoqoftë, përgjigjja e Suedisë mund të mbajë ende mësime më të gjera duke siguruar që njerëzit të kuptojnë se çfarë është, sipas Antoine Flahault, një profesor i shëndetit publik dhe drejtor i Institutit për Shëndetin Global në Universitetin e Gjenevës, i cili tha se qasja ishte karikaturuar gjerësisht.

“Shumë njerëz mendojnë se për shkak se Suedia nuk u mbyll, qeveria nuk bëri asgjë”, tha ai. “Në fakt ajo mori disa masa kryesore. Por kryesisht, ajo arriti t’i bënte qytetarët të kuptonin dhe të merrnin pjesë në luftën kundër virusit, pa detyrim, ligje ose rregullore të detyrueshme. Efekti nuk ishte shumë i ndryshëm.”

Ndjekja e shembullit suedez, pra, nuk duhet të thotë “marrja e masave të njëjta”, tha ai. “Ka mësime për të marrë nga çdo vend. Askush s’e mundi pandeminë në mënyrë të përsosur; të gjithë kanë bërë gabime.”

“Strategjia e secilit vend për të frenuar Covid-19 duhet të bazohet në situatën dhe kontekstin specifik, dhe të jetë shkencërisht e shëndoshë dhe e pranueshme nga ana kulturore. Kjo është qasja e Suedisë. ” The Guardian