MENU
klinika

Miliarda dollarë prurje në Kinë

CNBC/Tregu masiv i obligacioneve kineze, gati për investitorët e huaj

25.09.2020 - 12:34

Ofruesi kryesor i indeksit FTSE Russell tha se do të shtojë bono të qeverisë kineze në Indeksin e saj kryesor të Qeverisë Botërore nga Tetori i vitit të ardhshëm – një zhvillim që do të sjellë miliarda dollarë prurje në Kinë.

Përfshirja – e cila do të jetë hyrja e tretë e Kinës në një indeks të madh të obligacioneve globale – vjen në një kohë kur investitorët po kërkojnë të krijojnë një mjedis me norma ultra të ulta interesi. Disa investitorë vlerësuan se të paktën 100 miliardë dollarë do të derdhen në Kinë pas debutimit të bonove të saj në indeksin FTSE Russell.

“Unë mendoj se kjo është një tjetër pikë referimi e rëndësishme në Kinë … ndërkombëtarizimi i tregjeve të tyre të brendshme financiare”, tha Ben Powell, strategu kryesor i investimeve të BlackRock Investment Institute për Azi Paqësorin, për CNBC’s “Street Signs Asia” sot.

Ai vuri në dukje se obligacionet 10-vjeçare të qeverisë kineze po japin rreth 3% që është “një numër shumë i lartë në kontekstin global”.

Rritja e pjesëmarrjes së huaj

Tregu i obligacioneve të Kinës afërsisht 16 trilion dollarë, është tregu i dytë më i madh në të gjithë botën, por është nën pronësi të investitorëve ndërkombëtarë. Pan Gongsheng, zëvendës guvernator i Bankës Popullore të Kinës dhe drejtor i Administratës Shtetërore të Shkëmbimit të Jashtëm, tha në një deklaratë se investitorët ndërkombëtarë kishin 2.8 trilion juanë (410,69 miliardë dollarë) të obligacioneve kineze në fund të gushtit. Kjo është më pak se 3% e të gjithë tregut kinez të bonove.

Autoritetet kineze kanë zbatuar përmirësime të rëndësishme në infrastrukturën e tregut me të ardhura fikse për të zgjeruar hyrjen tek investitorët ndërkombëtarë. Bashkimi me Indeksin e Bonove të Qeverisë Botërore FTSE mund të rrisë më tej pjesëmarrjen e investitorëve të huaj në tregun e bonove kineze, e cila gjithashtu do të rrisë juanin, sipas CSOP Asset Management me bazë në Hong Kong. Kompania tha se juani kinez do të jetë monedha e katërt më e madhe në indeks, pas dollarit amerikan, euros dhe jenit japonez.

FTSE Russell tha se do të konfirmojë në Mars datën e saktë kur bonot e qeverisë kineze do të debutojnë në indeksin e saj. Para FTSE, obligacionet e qeverisë kineze ishin shtuar në Indeksin Global Aggregate të Bloomberg Barclays dhe Tregjet në Zhvillim të Indeksit të Bondeve të Qeverisë së J.P. Morgan.

“Autoritetet kineze kanë zbatuar përmirësime të ndjeshme në infrastrukturën e tregut me të ardhura fikse për të zgjeruar hyrjen tek investitorët ndërkombëtarë,” tha FTSE Russell në një deklaratë duke njoftuar vendimin e saj për Kinën.

Këto përmirësime përfshijnë rritjen e likuiditetit në tregun e bonove, duke lejuar zgjedhje shtesë të palëve në tregtinë e këmbimit valutor dhe procese më të mira të zgjidhjes pas tregtisë, shtoi kompania.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga CNBC