MENU
klinika

ANALIZA/ Jo kredi!

Powell propozon një skemë të veçantë biznesin e vogël

22.09.2020 - 11:23

Kryetari i Rezervës Federale Jerome Powell është i vendosur t’u thotë ligjvënësve se bizneset e vogla të SHBA-ve mund të kenë nevojë për “mbështetje të drejtpërdrejtë fiskale”, sesa më shumë hua.

Ai është i vendosur ti paraqesë mendimet përpara komitetit të shërbimeve financiare të Dhomës së Përfaqësuesve të Martën (22 Shtator) dhe komentet e tij të përgatitura, parë nga Financial Times, tregojnë se ai planifikon të mbrojë Fed kundër kritikave që nuk ka bërë sa duhet për të ndihmuar bizneset e mesme dhe të vogla (SMB) krahasuar me përpjekjet që ka bërë për tregjet financiare. Për shembull, disa ligjvënës kanë theksuar se fondi prej 600 miliardë dollarësh i Fed për t’u dhënë hua NMV-ve është përdorur rrallë për shkak të kushteve të perceptuara të huazimit.

Powell planifikon të kontestojë se fuqitë e Fed janë të kufizuara dhe se lehtësitë e huazimit të krizës ishin thjesht një “prapavijë”, citon Financial Times në artikullin e saj. Powell thotë se përfundimisht do të jetë përgjegjësi e Kongresit për të vepruar. Fed, thotë ai, ka “kompetenca huazimi”, ndërsa Kongresi ka “kompetenca shpenzuese”.

Powell vëren se shumë huamarrës përfituan dhe do të vazhdojnë të përfitojnë nga programet e Fed, por për të tjerët nuk do të përfitojnë.

Pandemia e fortë pas afërsisht gjashtë muaj në SHBA, ka lënë NVM-të kryesisht ende duke luftuar, njoftoi PYMNTS.

Sipas një studimi, 75 përqind e bizneseve në Main Street thonë se e kanë të vështirë të qëndrojnë në treg, me të ardhura të reduktuara dhe shumë prej tyre duhet të marrin masa shtesë financiare në mënyrë që të qëndrojnë likuid. Pagesat e qirasë janë ende të ulëta, dhe 72 përqind e bizneseve thonë se do të duhet të mbyllin dyert e tyre nëse do tu ndërpriteshin të ardhurat sërish.

Shifrat tregojnë se 41.9 përqind e NVM-ve u është dashur të zvogëlojnë listën e pagave dhe 26.1 përqind u është dashur të aplikojnë për kredi nga Administrata e Biznesit të Vogël.

Kërkimet nga PYMNTS tregojnë se më shumë NVM mund të paguajnë qiratë dhe tu bëjnë pagesa të furnitorëve tanimë, kështu që besimi është më i mirë se sa ishte në Mars.

Bankat, korporatat dhe madje rregullatorët tani e njohin tashmë imperativin për të modernizuar – jo vetëm dixhitalizuar – infrastrukturat dhe rrjedhat e punës që lëvizin para dhe të dhëna mes bizneseve në nivel kombëtar dhe ndërkufitar.(SI)

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


FED me një deklaratë të guximshme!

“Do të mbajë interesat pranë zeros deri sa…”

Historitë e tmerrshme nga pavijonet me pacientë në prag të vdekjes

‘The Economist’: Trauma kolektive që po shkakton Covid


Nga Prof. Dr. Adrian Civici/ Teoria e lojës dhe teoria e ankadeve

Çmimi Nobel në ekonomi përballë ekonomisë shqiptare

Kostot do të tejkalojnë përfitimet

The Economist: Duhet shmangur një bllokim i dytë

Planet e Izraelit dhe Arabisë Saudite

Bisedimet për tubacionin ‘Top-Sekret’!

Denaj: Prioritet arsimi, shëndetësia dhe rindërtimi

Sa do të investohen për të përballuar pandeminë?

The Economist: Model i gabuar ekonomik

Shpresat tek pensionistët e pasur!