MENU
klinika

Studim i ri

Pse fëmijët shërohen më lehtë nga dëmtimet e trurit sesa të rriturit?

17.09.2020 - 15:26

Fëmijët përdorin të dy anët e trurit për të kuptuar gjuhën e folur.

Të rriturit përpunojnë gjuhën e folur në njërën anë të trurit, por fëmijët përdorin të dy hemisferat, sugjeron një studim i ri. Gjetja mund të shpjegojë pse fëmijët shërohen më lehtë nga dëmtimet e trurit sesa të rriturit, shtuan autorët e studimit.

“Ky është një lajm shumë i mirë për fëmijët e vegjël që përjetojnë një dëmtim nervor”, tha studiuesja Elissa Neëport. Ajo është një profesore e neurologjisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit Georgetoën në Uashington, D.C.

“Përdorimi i të dy hemisferave siguron një mekanizëm për të kompensuar pas një dëmtimi nervor,” tha Neëport në një njoftim për shtyp të Georgetoën.

“Për shembull, nëse hemisfera e majtë është dëmtuar nga një goditje perinatale – një që ndodh menjëherë pas lindjes – një fëmijë do të mësojë gjuhën duke përdorur hemisferën e djathtë. Një fëmijë i lindur me paralizë cerebrale që dëmton vetëm një hemisferë mund të zhvillojë aftësitë e nevojshme njohëse në hemisferën tjetër. Studimi ynë tregon se si është e mundur “. Në pothuajse të gjithë të rriturit, përpunimi i fjalive është i mundur vetëm në hemisferën e majtë. Por te fëmijët shumë të vegjël, gjuha mund të rikuperohet në shumë pacientë edhe nëse hemisfera e majtë është dëmtuar rëndë.

“Ështe e paqartë nëse dominimi i fortë i majtë për gjuhën është i pranishëm që në lindje apo shfaqet gradualisht gjatë zhvillimit,” vuri në dukje Neëport.

Duke përdorur MRI funksionale (fMRI), studiuesit treguan se modelet gjuhësore të të rriturve nuk janë vendosur tek fëmijët e vegjël, ku të dy hemisferat përfshihen në proceset e zhvillimit gjuhësor gjatë zhvillimit të hershëm. Për studimin, studiuesit regjistruan 39 fëmijë të shëndetshëm, të moshës 4 deri në 13 vjeç; dhe 14 të rritur, të moshës 18 deri 29 vjeç.

Pjesëmarrësve iu dha një detyrë për të kuptuar fjalitë. Studiuesit analizuan modelet e aktivizimit të fMRI në secilën hemisferë të trurit të pjesëmarrësve. Hetuesit më pas krahasuan hartat e aktivizimit gjuhësor për fëmijë dhe të rritur. Ata gjithashtu panë të tërë trurin për të identifikuar zonat ku aktivizimi i gjuhës ishte i ndërlidhur me moshën. Gjetjet treguan se edhe fëmijët e vegjël kishin aktivizim të gjuhës nga truri i majtë. Shumë nga fëmijët më të vegjël gjithashtu kishin aktivizim në hemisferën e djathtë.

Tek të rriturit, hemisfera e djathtë aktivizohet gjatë përpunimit të emocioneve të shprehura me zërin. Sidoqoftë, tek fëmijët e vegjël, zonat në të dy hemisferat u aktivizuan secila në kuptimin e fjalive dhe emocioneve. Nëse studiuesit do të mund të bënin të njëjtën analizë edhe në fëmijët më të vegjël, “ka të ngjarë që ne do të shohim përfshirje edhe më të madhe funksionale të hemisferës së djathtë në përpunimin e gjuhës sesa shohim tek pjesëmarrësit tanë më të rinj (moshat 4 deri në 6 vjeç)”, tha Neëport.

“Gjetjet tona sugjerojnë që përfshirja normale e hemisferës së djathtë në përpunimin e gjuhës gjatë fëmijërisë shumë të hershme mund të lejojë mirëmbajtjen dhe rritjen e zhvillimit të hemisferës së djathtë nëse hemisfera e majtë është e dëmtuar,” tha ajo.

Raporti u botua në internet më 8 shtator në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN