MENU
klinika

Furnizimi i tepërt do vazhdojë deri në fund të 2021

RT/ E vetmja gjë e sigurt për naftën, është pasiguria!

19.09.2020 - 18:45

Riparimi i kërkesës për naftë po merr më shumë kohë për t’u materializuar sesa shumë analistë menduan fillimisht, por nuk është vetëm kërkesa, situata e tepërt e furnizimit në treg gjithashtu vazhdon të jetë një faktor negativ.

OPEC dhe Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë dhanë lajme të këqija për tregun e naftës këtë javë. Të dy autoritetet rishikuan parashikimet e tyre të kërkesës për naftë për këtë vit dhe të dy i rishikuan sërish me minus. Por nuk është vetëm kërkesa që do të vazhdojë të peshojë në çmimet e naftës. Furnizimi është i tepërt dhe ka të ngjarë të mbetet i tillë deri në fund të vitit të ardhshëm. Të hënën, OPEC tha në Raportin e tij Mujor të Tregut të Naftës se priste që kërkesa e naftës këtë vit të tkurret me 9.5 milion fuçi në ditë (bpd). Ky është një rishikim në rritje prej 400,000 bpd, nga një tkurrje e pritur prej 9.1 milion bpd në gusht.

Një ditë më vonë, IEA, në botimin e fundit të Raportit të Tregut të Naftës, tha se priste që kërkesa e këtij viti të kontraktohet me 8.4 milion bpd. Kjo është një tkurrje e rritjes së kërkesës më të madhe sesa ishte parashikuar në muajin e kaluar, kur trupi i industrisë së naftës priste një tkurrje më të vogël prej 8.1 milion bpd.

Ajo që është edhe më pak rozë janë parashikimet për furnizim. Sipas të dy autoriteteve, në fund të vitit të ardhshëm, furnizimi global i naftës do të jetë mbi nivelet nga fundi i 2019. Shuma e saktë me të cilën rezervat e fundvitit 2021 do të tejkalojnë rezervat e fundvitit 2019 ndryshojnë.

Ndoshta disi çuditërisht, IEA është më pak pesimiste se OPEC për furnizimin. Sipas agjencisë, rezervat globale të naftës në fund të vitit 2021 mund të jenë vetëm 106 milion fuçi mbi nivelet e fundit të 2019, vëren Julian Lee i Bloomberg në një analizë të të dhënave. Nga ana tjetër, OPEC, sheh inventarë të naftës në fund të vitit 2021 afër 500 milion fuçi mbi nivelet nga fundi i vitit 2019. Kërkesa e dobët, siç duket, do të vazhdojë të pengojë rikuperimin e bilancit të tregut edhe vitin e ardhshëm.

Agjensia e vetme e energjisë që është optimiste për 2021 është Administrata e Informacionit të Energjisë në SHBA, e cila pret që tregu i naftës të kalojë në një deficit deri në fund të vitit të ardhshëm. Kjo do të duhej të ishte falë shkurtimeve të OPEC + sepse, në Outlook-in e saj më të fundit Afatshkurtër të Energjisë, EIA sheh që prodhimi amerikan të rikuperohet në 11.3 milion bpd deri në fund të vitit të ardhshëm.

Këto parashikime nuk janë shpresëdhënëse për çmimet e naftës. Por ia vlen të kujtohet se në situatën aktuale, me pandeminë që vazhdon ende e fortë, është e vështirë të parashikosh diçka me siguri. Edhe kështu, është e drejtë të themi që parashikimet pesimiste garantohen nga ato që kemi parë deri më tani këtë vit. Përkundër këtij pesimizmi të garantuar, mendimet mbi të ardhmen e afërt të furnizimit dhe kërkesës ndryshojnë shumë në sektorin e tregtimit të mallrave. Trafigura, për shembull, pret që çmimet e naftës të bien më tej për shkak të një “tregu të furnizimit të rëndë”, me inventarët që vazhdojnë të rriten deri në fund të vitit. Nga ana tjetër, kolegu i tij Vitol, pret që rezervat globale të naftës të tkurren me rreth 250-300 milion fuçi midis këtij muaji dhe dhjetorit.

Duket se e vetmja gjë e sigurt për momentin është pasiguria. Çdo ndryshim në këtë gjendje të punëve varet nga mënyra se si zhvillohet pandemia. Të dhënat më të fundit të shpenzimeve të konsumatorëve nga Kina, sugjerojnë që kur më në fund të kufizohet përhapja e sëmundjes, rimëkëmbja ekonomike do të pasojë dhe, në përfundim, kërkesa për naftë do të rikuperohet.

Aty ku vendet ende po luftojnë me pandeminë, të tilla si në SHBA dhe Indi, kërkesa për naftë mbetet e gjymtuar. Por edhe ky përfundim i arsyeshëm se rimëkëmbja ekonomike do të çonte në rimëkëmbjen e kërkesës së naftës nuk është e garantuar të qëndrojë e vërtetë këtë herë. Nëse kjo verë na mësoi ndonjë gjë, ishte që shkalla e rimëkëmbjes ekonomike dhe shkalla e rimëkëmbjes së kërkesës së naftës nuk janë gjithmonë në sinkronizim.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza/ "Loja ka mbaruar"

RT/ Vdekja e naftës amerikane


Nga Prof. Dr. Adrian Civici/ Teoria e lojës dhe teoria e ankadeve

Çmimi Nobel në ekonomi përballë ekonomisë shqiptare

Kostot do të tejkalojnë përfitimet

The Economist: Duhet shmangur një bllokim i dytë

Planet e Izraelit dhe Arabisë Saudite

Bisedimet për tubacionin ‘Top-Sekret’!

Denaj: Prioritet arsimi, shëndetësia dhe rindërtimi

Sa do të investohen për të përballuar pandeminë?