MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Si të mbrohem nga myku i lëkurës?

06.09.2020 - 12:49

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacientja: Si te mbrohem nga myku i lekurës?

Mjeku: Gjate stines se veres nje kujdes i vecante duhet treguar gjate ekspozimit ne diell i cili nuk duhet qe ti kaloje caqet e tij. Kujdes duhet te kene grate pasi ne kete stine rrezikon tiu shfaqet lukusi i inflamatodes diskozes ose i gjeneralizuar. Gjithashtu rrezikohen te shfaqen edhe disa njolla te bardha ne fytyre dhe ne duar. Ketu vecohen edhe disa semundjet infektive sidomos tek femijet e vegjel. Kjo ndodh per shkak te qendrimit ne zona te papastra qe jane lene ne meshire te fatit. Vendet ku ka mbeturina pa kriter ne plazhe apo zona turistike jane teper problematike dhe shkaktojne semundje infektive. Te njejtin efekt mund ta japin edhe ambientet e ujit te papaster ne disa zona ku sasia e mikrobeve e kalon dyfishin apo trefishin e mikrobeve. Ne ambientin e ndotur me mbeturina shkak per fillimin e infeksioneve mund te behen edhe mushkonjat dhe mizat e ndryshme. Tek femijet me lekure te dobet fizikisht dhe dermatologjikisht semundjet jane me te predispozuara per tu shfaqur. Keshtu shenjat shfaqen ne fytyre ne duar me flluska te vogla ne fillim te ujshme te cilat me vone infektohen. Me vone ato acarohen dhe keto sjellin nje temperature te larte. Ketu lind nevoja e paraqitjes tek mjeku me i afert.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.