MENU
klinika

Studimi

A është mungesa e interesit shenjë e çmendurisë?

16.10.2020 - 11:47

Të moshuarit që nuk janë të interesuar ose entuziastë për aktivitetet e tyre të zakonshme mund të kenë një rrezik më të lartë të zhvillimit të demencës, sugjeron studimi i ri.

Studimi nëntë vjeçar i më shumë se 2,000 të rriturve të moshuar – mosha mesatare 74 vjec- zbuloi se njerëzit me apati të rëndë (mungesë interesi ose shqetësimi) kishin 80% më shumë mundësi për të zhvilluar çmenduri gjatë periudhës së studimit sesa ata me apati të ulët.

“Apatia nuk është delikate. Është diçka që familjet mund ta përjetojnë të gjithë. Kërkohen më shumë kërkime, por kjo është një tjetër simptomë e mundshme e “flamurit të kuq” të fazës prodromale (të hershme) të çmendurisë”, tha autorja kryesore e studimit, Dr. Meredith Bock. Ajo është një bashkëpunëtore klinike në neurologji në Universitetin e Kalifornisë, Instituti për Neuroshkencat e San Franciskos.

Prevalenca e demencës (përfshirë sëmundjen Alzheimer) është në rritje, dhe studiuesit po përpiqen të gjejnë mënyra të reja për të identifikuar se kush është në rrezik të sëmundjes. Simptomat e humorit dhe sjelljes, të tilla si depresioni ose nervozizmi, janë shembuj të ndryshimeve që mund të jenë të dhëna për një diagnozë të pritshme të demencës.

Studimet e mëparshme kanë lidhur gjithashtu dëmtime të lehta njohëse (një pararendës i mundshëm i demencës) dhe apatinë, por studiuesit dëshironin të shikonin një grup njerëzish që nuk kishin njohur ende çështje të kujtesës ose të menduarit.

Studimi aktual përfshiu njerëz të moshës 70 deri 79 vjeç. Askush nuk kishte çmenduri në fillim. Studiuesit gjithashtu kishin të dhëna mjekësore, duke përfshirë përdorimin e ilaçeve, shtrime në spital dhe testime njohëse.

Për të vlerësuar nivelet e apatisë, pjesëmarrësit e studimit iu përgjigjën pyetjeve, të tilla si:

  • Në katër javët e kaluara, sa shpesh keni qenë i interesuar të largoheni nga shtëpia dhe të dilni jashtë?
  • Në katër javët e kaluara, sa shpesh keni qenë i interesuar të bëni aktivitetet tuaja të zakonshme?

Pas nëntë vjetësh, studiuesit zbuluan se 381 njerëz kishin zhvilluar çmenduri. Në grupin e ulët të apatisë, 14% zhvilluan çmenduri. Për ata me nivele mesatare të apatisë, ky numër ishte 19%. Por një në katër – 25% – në grupin e rëndë të apatisë kishin çmenduri deri në fund të studimit.

Kur studiuesit kontrolluan të dhënat për moshën, arsimin, sëmundjen e zemrës dhe enëve të gjakut, depresionin dhe rrezikun gjenetik të sëmundjes Alzheimer, ata raportuan se njerëzit me apati të rëndë në fillim të studimit kishin shanse 80% më të larta për të pasur çmenduri më vonë në jetë.

Bock tha duke pyetur për apatinë, mjekët mund të jenë në gjendje të mësojnë se cilët pacientë kanë një rrezik më të lartë të çmendurisë. Informacioni mund të jetë veçanërisht i dobishëm në provat kërkimore.

Rebecca Edelmayer, drejtoreshë e angazhimit shkencor në Shoqatën e Alzheimerit, tha, “Ky lloj studimi është kritik për të na ndihmuar të identifikojmë se kush është në rrezik. Ne po ecim drejt që të jemi në gjendje të identifikojmë njerëzit me një rrezik më të lartë sa më shpejt të jetë e mundur, për trajtime që do të jenë transformuese për pacientët dhe familjet e tyre. Por është shumë shpejt për të thënë nëse vetëm shikimi i apatisë mund të identifikojë se kush rrezikon nga çmenduria “.

Edelmayer shpjegoi se mund të jetë e vështirë të heqësh apatinë nga ndryshimet e tjera që mund të ndodhin, të tilla si depresioni ose izolimi.

Gjetjet e studimit u botuan në internet më 14 tetor në Neurologji