MENU
klinika

Zbulojini

Cilat ushqime ulin rrezikun nga kanceri i zorrës së trashë?

02.10.2020 - 13:18

Disa lëndë ushqyese, ushqime dhe ilaçe mund t’ju ndihmojnë të mbroheni nga kanceri i zorrës së trashë, sugjeron një përmbledhje nga një hulumtim i madh.

Një ekip studiuesish ndërkombëtarë të udhëhequr nga Dr. Marc Bardou, nga Spitali Universitar Dijon Bourgogne në Francë, shqyrtuan rreth 80 studime që ekzaminuan se si dieta dhe disa ilaçe ndikuan në rrezikun e kancerit të zorrës së trashë. Studimet u botuan midis shtatorit 1980 dhe qershorit 2019.

Për sa i përket ilaçeve, aspirina (një ilaç anti-inflamator josteroid ose NSAID) duket se ul rrezikun me 14% deri në 29% në doza të ulëta nga 75 miligram (mg) / ditë dhe maksimumi deri në 325 mg / ditë.

Përdorimi i NSAIDs deri në pesë vjet u shoqërua me një reduktim të incidencës nga 26% në 43%. Marrja e lartë e acidit folik, një vitaminë B, shoqërohej me një rrezik me 15% më të ulët, megjithëse nuk ishte e mundur të përcaktohej një dozë minimale, sipas gjetjeve të botuara më 28 shtator në revistën Gut.

Në mënyrë të ngjashme, ngrënia e produkteve të qumështit duket se ka rrezik më të ulët me 13% deri në 19%, por sasia e nevojshme për tu mbrojtur nga kanceri i zorrës së trashë ishte e paqartë.

Marrja e fibrave shoqërohej me një rrezik më të ulët 22% deri 43%, ndërsa konsumi i frutave / perimeve me 52% rrezik më i ulët.

Nuk kishte prova që vitaminat E, C, multivitamina, beta karotinë ose selen ishin mbrojtëse kundër kancerit të zorrës së trashë, zbuloi rishikimi.

Rezultatet mbi ndikimin e çajit, hudhrës ose qepëve, vitamina D ose e vetme ose e kombinuar me kalcium, kafe dhe kafeinë, peshk dhe omega-3 ishin të dobëta ose të pasigurta, dhe kishte gjetje të paqëndrueshme nëse vitamina A dhe vitaminat B ofrojnë ndonjë mbrojtje .

Kishte të dhëna kontradiktore mbi marrjen e lartë të kalciumit dhe ilaçet e statina që ulin kolesterolin.

Mishi, veçanërisht mishi i kuq dhe i përpunuar, u shoqëruan me një rrezik të rritur nga 12% në 21% të kancerit të zorrës së trashë.

Alkooli gjithashtu ishte i lidhur me një rrezik dukshëm më të lartë. Edhe një ose dy pije në ditë rrisin shanset për kancer të zorrës së trashë, dhe sa më shumë që njerëzit të pinë, aq më i lartë është rreziku i tyre.

Në një njoftim për shtyp, studiuesit vunë në dukje se niveli i provave të ushqyesve, ushqimeve dhe ilaçeve që sigurojnë mbrojtje kundër kancerit të zorrës së trashë është i ulët ose shumë i ulët në shumicën e rasteve.

Në të gjithë botën, më shumë se 2.2 milion raste të reja të kancerit të zorrës së trashë dhe 1.1 milion vdekjeve parashikohen çdo vit deri në vitin 2030.

Edhe kështu, ata thanë se gjetjet e tyre mund të ndihmonin mjekët të këshillonin pacientët për dietën më të mirë për të zvogëluar rrezikun e kancerit të zorrëve dhe gjithashtu të udhëzonin kërkimet e ardhshme.