MENU
klinika

Paralajmërimi i ekspertit

“SHBA dhe Kina, drejt një ‘lufte të ftohtë”

01.10.2020 - 14:17

Një ndarje në ideologjike midis SHBA dhe Kinës mund të çojë në një “luftë të re të ftohtë” në dekadat e ardhshme, tha Darren Tay i Fitch Solutions në një seminar virtual, njoftoi CNBC.

“Me një luftë të re të ftohtë, dua të them një luftë gjithëpërfshirëse, mbase brezi, globale ekonomike, ushtarake dhe ideologjike që mund të çojë në një ndarje të pjesëve të mëdha të botës në një bllok pro-SH.A dhe një bllok pro-Kinë me një numër të konsiderueshëm të vendeve të kapura në mes,”tha Tay, i cili është një analist për ekipin e rrezikut të vendit të Azisë në Singapor.

Vendet e Azisë Juglindore ka të ngjarë të detyrohen të zgjedhin në cilën anë janë pavarësisht synimeve për të mbajtur marrëdhënie miqësore me dy prej ekonomive më të mëdha në botë, tha ai. Por do të ishte e vështirë për ta të thyejnë Kinën duke pasur parasysh se ata duhet të bashkëjetojnë në të njëjtin rajon.

Duke hedhur dritë mbi vërejtjet e tij rreth një “ngërçi ideologjik” midis të dy vendeve, Tay vuri në dukje një memo të lëshuar nga partia e vetme qeverisëse e Kinës shtatë vjet më parë që e njeh demokracinë kushtetuese dhe lirinë e shtypit si kërcënime ndaj sundimit të saj. Nga ana tjetër, vendet në Perëndim i konsiderojnë këto vlera universale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate

Aleanca SHBA-Japoni në rrezik…