MENU
klinika

Studimi i fundit

A e parandalon vaksina e tuberkulozit, COVID-19?

28.11.2020 - 16:06

Një vaksinë e përdorur gjerësisht për tuberkulozin mund të ndihmojë në mbrojtjen e njerëzve kundër koronavirusit të ri ose të zvogëlojë ashpërsinë e COVID-19, sugjeron një studim i ri.

Vaksina Bacillus Calmette-Guérin (BCG) u krijua në fillim të viteve 1900 dhe u jepet më shumë se 100 milion fëmijëve në të gjithë botën çdo vit.

BCG është aprovuar si një vaksinë për njerëzit me rrezik të lartë të prekjes nga tuberkulozi (TB) dhe për të trajtuar kancerin e fshikëzës.

Përdorimi i BCG kundër COVID-19 po vlerësohet në prova të shumta klinike në të gjithë botën, dhe ky studim sugjeron se mund të jetë efektiv.

Studiuesit në Cedars-Sinai në Kaliforninë Jugore testuan gjakun e më shumë se 6,000 punonjësve të kujdesit shëndetësor për prova të antitrupave ndaj koronavirusit të ri. Punëtorët u pyetën gjithashtu për historikun e tyre mjekësor dhe të vaksinimit.

Pothuajse 30% e punëtorëve që kishin marrë më parë vaksinime BCG kishin shumë më pak të ngjarë se të tjerët të dilnin pozitivë për antitrupa të gjakut SARS-CoV-2 ose të kishin infeksione ose simptoma të koronavirusit në gjashtë muajt e fundit, zbuluan hetuesit.

Këto ndryshime nuk ishin të lidhura me faktin nëse ata kishin marrë vaksina për meningjit, pneumoni ose grip, sipas raportit të botuar në internet në 19 nëntor në Journal of Clinical Investigation.

Nuk është e qartë pse ata që kishin marrë vaksinime BCG kishin nivele më të ulëta të antitrupave SARS-CoV-2, tha bashkë-autori i studimit Dr. Moshe Arditi, drejtor i Divizionit të Sëmundjeve Pediatrike dhe Infektive të Cedars-Sinai.

“Duket se individët e vaksinuar nga BCG ose mund të kenë qenë më pak të sëmurë dhe për këtë arsye kanë prodhuar më pak antitrupa anti-SARS-CoV-2, ose ata mund të kenë ngritur një përgjigje imune qelizore më efikase kundër virusit”, tha Arditi në një Cedars-Sinai njoftimi i lajmeve.

Studiuesit ishin të interesuar të studionin vaksinën BCG sepse dihet prej kohësh që ka një efekt mbrojtës kundër një sërë sëmundjesh bakteriale dhe virale, përveç turbekulozit TB. Ato përfshijnë sepsë neonatale dhe infeksione të frymëmarrjes.

Ndërsa ekspertët nuk mendojnë se BCG do të ishte më efektive sesa një vaksinë specifike për COVID-19, ajo mund të miratohet më shpejt dhe të vihet në dispozicion.

“Është një urë potencialisht e rëndësishme që mund të ofrojë përfitime derisa të kemi vaksinat më efektive dhe të sigurta COVID-19 të vendosura gjerësisht,” tha Arditi.