MENU
klinika

Studimi

A janë të nevojshëm holluesit e gjakut me dozë të lartë për COVID-19?

21.11.2020 - 15:42

Trajtimi i pacientëve me COVID-19 me doza të larta të holluesve të gjakut nuk duket se i ndihmon ata dhe mund të jetë i dëmshëm, raportojnë studiuesit.

“Pacientët COVID-19 duket se kanë një incidencë të rritur të mpiksjes së gjakut. Shumë spitale dhe mjekë  filluan të përdorin doza të larta të holluesve të gjakut për të parandaluar këto mpiksje ose për t’i trajtuar ato në mënyrë preventive”, shpjegoi bashkëautor i studimit Dr. i mjekësisë spitalore në Shkollën e Mjekësisë dhe Shkencave të Shëndetit të Universitetit George Ëashington, në Uashington, DC

“Ne donim të rishikonim të dhënat e nëngrupit tonë të pacientëve COVID-19 të trajtuar me hollues të gjakut për të përcaktuar nëse ilaçet me doza më të larta ishin të dobishme,” shpjegoi Reyes në një njoftim për shtyp.

Në fillim të pandemisë, të gjithë pacientët COVID-19 të pranuar në spitalin e universitetit morën antikoagulim me dozë standarde, përveç nëse kundërindikohet, vunë në dukje studiuesit.

holluesit e gjakut-konica.al

Me rritjen e ndërgjegjësimit në lidhje me rrezikun e rritur të mpiksjes së gjakut në pacientët me COVID-19, shumë prej tyre filluan të marrin hollues të dozës së lartë të gjakut. Ekipet mjekësore në spital u këshilluan të marrin në konsideratë dhënien e pacientëve jo të sëmurë në mënyrë kritike një dozë të lartë antikoagulimi nëse nivelet e tyre të dimerit D ishin më të mëdha se 3 mikrogramë në mililitër.

Nivele më të larta të biomarkerit D-dimer – një tregues mjekësor i gjetur në gjak – shoqërohen me një rrezik më të lartë të përkeqësimit klinik dhe vdekjes nga COVID-19.

Autorja e parë e studimit Dr. Lei Lynn është asistente profesore e mjekësisë në George Ëashington. Ajo tha, “Ndërsa është e vërtetë që pacientët COVID-19 mund të vdesin nga mpiksja e gjakut, të dhënat që kemi vlerësuar nuk mbështesin dhënien e çdo pacienti një dozë të lartë të holluesve të gjakut. Kjo është një sfidë, pasi përfitimet mbeten ende të paqarta. Ne kujdes ndaj një regjimi agresiv jepen hollues të gjakut për të gjithë, përveç nëse ka prova të qarta për ta bërë këtë “.

Gjetjet u botuan në internet së fundmi në revistën Thrombosis Research.

Bashkë-autorja e studimit Dr. Karolyn Teufel, një profesore asistente e mjekësisë në George Ëashington, shtoi, “Megjithëse do të kishim dashur të kishim parë një përfitim klinik për pacientët tanë nga antikoagulimi, studimi ynë zbuloi se doza më të larta të holluesve të gjakut ishin potencialisht të dëmshme , pa përfitime të qarta. Studimi ynë nxjerr në pah sfidat në trajtimin e COVID-19, dhe shumë mbeten të panjohura. “