MENU
klinika

“Nuk është i autorizuar në asnjë vend”

Brataj apel qytetarëve për përdorimin e këtij ilaçi dhe paralajmëron për rrezikun e…

05.11.2020 - 20:14

Kreu i Urgjencës Kombëtare, Skënder Brataj u bën apel qytetarëve që të kujdesshëm në përdorimin e medikamenteve antivirale të pa autorizuara.

Nëpërmjet një postimi, Brataj përmend Favipiravir, duke theksuar se ky medikament është i pa autorizuar në SHBA dhe në Evropë për t’u përdorur kundër koronavirusit.

“Deri më tani, nuk ka studime klinike në lidhje me efikasitetin dhe sigurinë e ilaçit në trajtimin e sëmundjes COVID-19”, thekson ai.

Mesazhi i Bratajt:

Favipiravir (Avigan), është i dobishëm? Duke parë se kohët e fundit është bërë e modës përdorimi i disa antiviralëve, medikamente të pa autorizuara doja të sillja në vëmendjen e qytetarëve të bëjnë kujdes mbi përdorimin e tyre!! Aifa (Agjensia Italiane e Barnave): “Përdorimi i Favipiravir për Covid-19 është i pa autorizuar në Evropë dhe SHBA, ka pak prova shkencore mbi efektivitetin e tij”. Në lidhje me informacionin e fundit të qarkulluar në internet dhe në shtyp në lidhje me përdorimin e produktit medicinal me bazë favorizimin në trajtimin e COVID-19, Agjencia Italiane e Barnave specifikon sa vijon.

Favipiravir (emri tregtar Avigan) është një antiviral i autorizuar në Japoni që nga marsi 2014 për trajtimin e formave të gripit të shkaktuara nga viruse të reja ose të rishfaqura të gripit dhe përdorimi i tij është i kufizuar në rastet kur antiviralët e tjerë janë jo efekas. Ilaçi nuk është i autorizuar në Evropë dhe as në SHBA.

Deri më tani, nuk ka studime klinike në lidhje me efikasitetin dhe sigurinë e ilaçit në trajtimin e sëmundjes COVID-19. Të dhënat e deritanishme nuk janë vlerësuar nga ekspertët.

Megjithëse të dhënat e disponueshme duket se sugjerojnë një aktivitet të mundshëm të favoripiravirit, veçanërisht në lidhje me shpejtësinë e zhdukjes së virusit nga gjaku dhe në disa aspekte radiologjike, ekziston një mungesë e të dhënave mbi efikasitetin aktual në përdorimin klinik dhe mbi evolucionin e sëmundjes. Të njëjtët autorë raportojnë si kufizime të studimit që marrëdhënia midis titullit viral dhe prognozës klinike nuk është kuptuar mirë dhe, meqenëse ky nuk është një studim klinik i kontrolluar, mund të ketë shtrembërime të pashmangshme të përzgjedhjes në rekrutimin e pacientit.

Komisioni Tekniko-Shkencor i AIFA, duke u takuar në një seancë të përhershme, rivlerëson çdo ditë të gjitha provat që bëhen të disponueshme për të qenë në gjendje të ndërmarrë ndonjë veprim (përfshirë autorizimin e shpejtë për të kryer prova klinike) në mënyrë që të sigurojë menjëherë mundësitë më të mira terapeutike për COVID-19 bazuar në të dhëna të forta shkencore. Dozat e përdoruara me 8 apo 16 tableta njëherësh, pra në një soministrim, është për tu vlerësuar me kujdes mbi efektet toksike hepatike (mëlçisë)!

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Ka pësuar mutacion"/ Brataj: Trajtim falas në banesa

“Vala e shtimit të rasteve me COVID, nga mesi i tetorit”