MENU
klinika

Mësojini

Këto simptoma shkaktohen të gjitha nga gluteni!

02.11.2020 - 09:34

Enteropatia e glutenit, e quajtur zakonisht sëmundja celiake, prek shumicën e fëmijëve dhe të rriturve me dermatit herpetiformis. Karakterizohet nga atrofi villoze e zorrës së hollë. Kjo do të thotë që në vend që të jetë shumë i ndërlikuar, muret e zorrëve janë të rrafshuar. Rezultati është thithja e dobët ose shumë e dobët e lëndëve ushqyese. Pacienti mund të ndihet mirë ose të zhvillojë simptomat e mëposhtme:

  • Lodhje (80%)
  • Siklet në bark dhe fryrje (75%)
  • Humbje peshe (30%)
  • Kapsllëk (30%) ose diarre (50%)
  • Frakturat e kockave për shkak të osteoporozës
dietat pa gluten

Karakteristikat e tjera të enteropatisë glutenike

Gama e kushteve më pak të nxitura nga gluteni gjithashtu përfshin:

  • Probleme neurologjike duke përfshirë ataksi (humbje ekuilibri), polineuropati, epilepsi
  • Probleme të zemrës duke përfshirë perikarditin dhe kardiomiopatinë
  • Smalt i hollë dentar
  • Abortet e përsëritura
  • Mëlçia e dhjamosur që rezulton në një funksion jonormal të mëlçisë
  • Ulçera
  • Lëkurë të thatë
  • Anomalitë e thonjve dhe flokëve.

Pacientët me enteropati të glutenit ose sëmundje celiake nganjëherë vuajnë nga sëmundje të tjera autoimune të lidhura ndoshta me intolerancë ndaj glutenit. Këto përfshijnë diabet mellitus të varur nga insulina, tiroiditi, hepatiti autoimun, sindroma Sjögren, sëmundja Addison, gastriti atrofik, alopecia areata dhe urtikaria.

Ata gjithashtu mund të ndikohen nga kushte që nuk kanë të bëjnë me intolerancën ndaj glutenit. Këto përfshijnë mungesën e IgA, psoriazën, sindromën Daun dhe cirrozën biliare primare.

Limfoma jo-Hodgkin, që prek zorrët ose ndonjë pjesë të trupit, është një ndërlikim serioz i enteropatisë së glutenit por për fat të mirë është i rrallë, duke prekur më pak se 1% të pacientëve.